Lørdag døde 15 år gamle Ragnhild Embla Helsengreen av en overdose etter å ha rømt fra en barnevernsinstitusjon i Meland i Bergen.

- Når staten tar over foreldreansvaret for barn, må de kunne holde dem igjen når de tror de vil stikke av og ruse seg, sier Linda C. Hofstad Helleland (H) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget til Bergens Tidende.

I høst vil Hofstad Helland og Høyre fremme et forslag i Stortinget om at ansatte ved barnevernsinstitusjoner skal kunne holde igjen barn med makt, når de frykter at de vil stikke av og oppsøke et rusmiljø.

Ifølge Barne- og likestillingsdepartementet er det fortsatt usikkert om regjeringens gjennomgang vil åpne for mer tvang.

- Det er en usikkerhet om hvordan man skal tolke reglene som finnes i dag. Kanskje vil det åpnes for mer tvangsbruk, men først og fremst skal vi tydeliggjøre i hvilke situasjoner og hvordan de ansatte kan bruke maktmidler, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV) i barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet til VG.

Hofstad Helland etterlyser mindre prat og mer handling fra den rødgrønne regjeringen.

- Vi har hatt tre forskjellige statsråder på fem år som har fortalt at de vil satse på barnevernet. Disse barna har ikke tid til å vente på at regjeringen setter ned utvalg. Hvis det ikke skjer noe, frykter jeg at dette ikke er siste gang noen dør mens de er under omsorg fra barnevernet, sier hun.

Les hele saken på VG Nett.