Fra 2016 vil Høyre i regjering sørge for at pasienter med henvisning eller et definert behov, skal få behandling der de selv ønsker. Dette vil få ned den lange helsekøen som har bygget seg opp de siste åtte årene med rødgrønt styre.

I takt med denne har også antallet som tegner privat helseforsikring skutt i været. Dagens Næringsliv (DN) skriver onsdag at det i 2012 var 360.000 personer som var helseforsikret, mot cirka 30.000 i 2003.

– Vår tanke er jo at systemet skal bli så godt at det ikke blir behov for dagens type helseforsikring. Høyres mål er at folk ikke skal trenge helseforsikring for å få nødvendig helsehjelp, sier Høie til DN.

Professor i helseøkonomi, Terje P. Hagen, ved Universitetet i Oslo, er enig med Høie i at behovet for helseforsikring blir mindre - og nesten falle bort - med Høyres forslag.

Bløffer om pris

I DN mandag sa Hagen at muligheten til å velge melleom privat og offentlig, vil koste mellom to og tre milliarder kroner. Helseminister Jonas Gahr Støre sier i onsdagens Aftenposten at han tror Høyres forslag vil koste rundt 10 milliarder kroner. Dette avviser Høie kontant.

– Jeg har aldri hørt det tallet før. Det er rart at han sitter på en slik beregning bare dager etter at vi har presentert vår modell, sier Høie til Aftenposten.

Høie påpeker at det ikke er mulig å beregne i 2013 hva det vil koste å innføre dette i 2016, og at heller ikke Finansdepartementet kan gjøre dette.

- Vi vet ikke hvor mange pasienter som står i kø i 2016, og vi vet ikke hvor mye ledig kapasitet private tilbydere vil ha i 2016, sier Høie til avisen.

Heller ikke Hagen går godt for Støres regnestykke.

– 10 milliarder høres altfor høyt ut, sier han.

Forhindrer todeling

En viktig årsak til at Høyre vil gi muligheten til å velge mellom privat og offentlig sykehus, betalt av staten, er for å forhindre at Norge får et todelt helsevesen. Hagen er enig med Høie i at dette er en konsekvens av Høyres forslag.

– Høyres forslag er generøst overfor pasientene og en vil oppnå at todelingen når det gjelder finansieringen vil falle bort. De mange som betaler rett ut av lommen vil slippe det. En vil også fjerne behovet for private operasjonsforsikringer, sier Hagen til DN.