I mandagens utgave avVG går en rekke leger, professorer og helseeksperter ut og advarer kvinner, barn og ungdom mot å spise oppdrettslag.

–Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen til VG.

Krever svar

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen møteri Stortinget mandag. Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten vil benytte anledningen til å be statsråden redegjøre for hva hun gjør for å forsikre norske forbrukere og omverdenen om at norsk oppdrettslaks er et sunt og rent produkt, slik forskerne i en årrekke har påpekt.

– Det er fiskeriministerens ansvar å sørge for at barnefamilier ikke trenger å bekymre seg om hvorvidt maten de serverer barna er farlig eller ei, sier Flåtten.

Han mener det er grunn til å ta på alvor advarselen som reises av leger i mandagens VG. Blant annet hevder barnelege Philip J. Landrigan ved sykehuset Mount Sinai i New York at miljøgifter i oppdrettslaks kan skade hjernens utvikling.

Entydige ernæringsråd

– Det virker som om de ser noe i forskningen som det er verdt å se nærmere på. Samtidig er jo ernæringsrådene entydige når det gjelder viktigheten av å spise fisk, og det er ingen grunn til å forlate det uten videre, sier Flåtten.

Oppdrettsselskapene omsetter for 54 milliarder kroner i året og er Norges nest største eksportnæring etter olje og gass.

– Det er ingen tvil om at slike oppslag kan ha en negativ effekt på omsetningen. Derfor er det viktig å avklare dette raskt. Jeg forventer at helsemyndighetene ser nøye på funnene som omtales, sier Flåtten.