Av utenriksminister Børge Brende (H)

Noe av det viktigste Norge kan gjøre akkurat nå, er å legge press på israelske og palestinske ledere. Vi må gjøre alt vi kan for å få på plass en våpenhvile.

Da jeg landet i Tel Aviv denne uken, var det gått åtte dager siden Israel satte i gang motangrep mot Hamas’ raketter fra Gaza. Over 200 mennesker var drept, de fleste sivile, mange barn. Jeg fikk også oppleve på nært hold hvordan dagliglivet for folk kan være når faren for rakettangrep er der konstant.

Det var den dramatiske utviklingen i situasjonen for de sivile som fikk meg til å reise. På Gaza er vi vitne til en humanitær katastrofe. Daglig skytes det raketter fra Gaza som truer sivile i Israel. Ådra til regionen for å snakke direkte med de politiske lederne, både de israelske og de palestinske, bidrar til å legge press på dem. De må få klare beskjeder, direkte, om at det som skjer nå er uakseptabelt. Det gjelder begge parter.

Onsdag kveld var jeg ikke veldig optimistisk. Samtalen jeg hadde med Israels utenriksminister Avigdor Liebermann fikk meg til å frykte at en israelsk bakkeintervensjon kunne bli en realitet. Jeg advarte Liebermann mot dette da vi snakket sammen, og understreket at brorparten av de som blir drept i Gaza er sivile. Israels gjengjeldelse av rakettangrepene er ikke proporsjonale.

I dag (torsdag) har jeg nye møter og samtaler. Noen timer våpenhvile gir en åpning for å få frem sårt tiltrengt humanitær hjelp til Gaza. Men en permanent våpenhvile må på plass. Israel må bidra til å lempe på blokaden av Gaza slik at mat, vann, medisinsk utstyr og annen humanitær hjelp slipper inn.

Mange spør meg hvilken rolle Norge kan spille i denne vanskelige situasjonen. De siste to tiårene har vi ledet arbeidet i den såkalte giverlandsgruppen for Palestina, som koordinerer de internasjonale bidragene til de palestinske områdene. Det betyr også at vi er i en posisjon hvor vi kan snakke med begge partene.

Den må vi utnytte for å få slutt på lidelsene.