Årets sametingsvalg ble historisk for Høyre. Aldri før har partiet fått valgt inn to representanter på Sametinget.

- Dette er helt fantastisk. Det viser at all jobbingen før og gjennom valgkampen har gitt gode resultater, sier Lars Filip Paulsen (34) fra Tysfjord i Nordland. Sammen med Ellen Kristina Saba fra Tana danner han Høyres nye gruppe på Sametinget.

Det var Paulsens mandat fra Vesthavet valgkrets som sikret det historiske resultatet, godt på overtid. Først ni dager etter valget var resultatet klart.

- Vi hadde troen på at det kunne gå hele tiden, men det var likevel enormt å få bekreftelsen, sier han.

Paulsen sitter til vanlig i kommunestyret i Tysfjord i tillegg til jobben som rådgiver på Arran lulesamiske senter. For han var starten på den samepolitiske karrieren svært personlig.

- Da sønnen min ble født tok jeg et oppgjør med meg selv om min samiske identitet. Hva slags kultur ville jeg gi han? Ville jeg oppdra han til å kunne snakke samisk? Det ble et klart "ja" til begge spørsmålene, noe som gjorde at jeg også begynte på en språkutdanning, sier han og legger til at språk og unge naturlig nok er hjertesakene hans.

Den ferske sametingspolitikeren ser spent fram til den nye tilværelsen. Den gamle posisjonen, ledet av Arbeiderpartiet, har ikke lenger flertall - noe som kan by på nye konstellasjoner.

- Vi har som mål å markere oss i samepolitikken. Og med gode utsikter for regjeringsmakt kan det bety et skifte også nasjonalt, noe jeg gleder meg veldig til. Vi må gjøre Sametinget mer relevant for samer og sørge for at flere får muligheten til å lære sitt samiske språk. Vi må også bidra til verdiskaping i samiske områder, der nyetableringer og vekst blir viktig, sier han.

Høyres gode resultater i samepolitikken gleder også generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

- Det har vært en prioritert målsetning å øke oppslutningen i samepolitikken. Derfor er det historiske resultatet svært gledelig, noe vi også kommer til å følge godt opp de neste fire årene. Dette viser at Norge ønsker nye ideer og bedre løsninger også i samepolitikken, sier han.

Slik ser det nye sametinget ut. Den høytidelige åpningen av kommende periode finner sted i Karasjok 15. - 18. oktober.