- Jeg husker godt at jeg la merke til hvem som jobbet som praktikant her da jeg var ny i Unge Høyre og drømte om at det en dag kanskje kunne være meg. Jeg har holdt på med politikk veldig lenge, og hatt det veldig morsomt, så når det ble mulig å jobbe med hobbyen sin var det selvfølgelig noe jeg søkte på, sier Christina Mørkve.
Praktikantene en viktig ressurs for å få hjulene til å gå rundt i sommer. I tillegg til å løse oppgaver fortløpende har de hvert sitt langsiktige politiske utredningsprosjekt som er viktig frem mot valget i 2015.
- Arbeidsdagen starter med et morgenmøte der vi går gjennom dagens mediebilde og fordeler arbeidsoppgaver. Så kan vi få alle mulige arbeidsoppgaver, avhengig av hva som er aktuelt for dagen, som å lage et debattnotat, gjøre research og skrive et bakgrunnsnotat, skrive kronikker eller lage mediestrategi. Når alt det er gjort, eller dersom det er en rolig dag, har vi egne prosjekter å jobbe med. Det er med andre ord alltid noe å finne på, sier medisinstudent Amit Ighani.
Praktikantene har vært i møte med flere av statsrådene og skal denne uka få flere oppgaver av Statsminister Erna Solberg. Sommerprogrammet legger opp til at studentene skal være innom flere politikkområder og knytte kontakter med ansatte i ulike avdelinger.
Høyre har sommerpraktikanter på Stortinget i mellomvalgsår, og flere av tidligere praktikanter jobber nå som rådgivere i departementene og for Høyres stortingsrepresentanter. Mathilde Tybring-Gjedde fra Oslo skjønner godt at en sommer som praktikant på Stortinget har gitt mersmak hos forgjengerne.
- Jobben er en flott kombinasjon av å lære mye og få bidra med de oppgavene vi gjør. Vi får drive med kjempespennende, men veldig krevende arbeidsoppgaver, så det er alltid godt å komme hjem etter jobb og kollapse i sofaen. Likevel ser jeg som regel Dagsnytt 18. Det er vanskelig å legge jobben helt fra seg når det er en interesse man bruker tid på ellers også.
Selv om praktikantene gjør en glimrende jobb er det ofte tiden går med på å gjøre andre ting også. I blant går de for eksempel seg bort i gangene.
- Det var ganske kult å gå inn døra på Løvebakken første dagen. Stortinget er en bygning og en institusjon man har stor respekt for, så det var litt skummelt samtidig som jeg gledet meg veldig til å bli kjent med arbeidsoppgavene og miljøet. Det er ufattelig svært og kronglete her vil jeg si, så selv etter tre uker er det fortsatt slik at jeg går til møtene en halv time før møtestart for å være sikker på å finne frem i tide, selv om det kun tar tre minutter for de som kjenner gangene ut og inn, ler Elise Loftheim som studerer rettsvitenskap i Bergen.