Saken er hentet fra Dagens Næringsliv 20.april 2012

Talentsatsning

Skoleflinke 13-åringer fra Oslo kan denne høsten søke om plass i egne matteklasser. Tilbudet vil være tilgjengelig på fire ungdomsskoler, men først må elevene gjennom opptaksprøver og intervju.

-Skal vi videreutvikle det høye nivået på velferden er vi helt avhengig av å ta vare på talentene, sier skolebyråd Torger Ødegaard.

Ødegaard mener vi må øke realfagsferdighetene.

– Det står dårligere til med realfagsferdighetene enn det mange er klar over, dessverre, sier Ødegaard.

Vil endre Opplæringsloven.

– Der står det at man til vanlig ikke skal dele elevene inn etter ferdigheter, jeg mener at man bør dele elevene inn etter ferdigheter slik at man tilpasser opplæringen. Det gjelder i alle fag, sier han.

Egne klasser for musikk- og ballettalenter på barneskolenivå er allerede etablert, men både Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen var negative da forslaget om egne matteklasser ble lansert i høst. Nå blir klassene til likevel.

– Jeg opplever at i en valgkampsetting blir ting gjerne opphetet, «enten skal man satse på alle eller talentene». Det er en merkelig tilnærming. De store pengene går til å løfte de som har utfordringer, men samtidig vil vi gi et tilbud til de flinkeste, sier Ødegaard.

Han stiller seg uforståelig til den negative holdningen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor sosialdemokratiet er så livredd for dette. Det er «comme il faut» å dyrke talentene i idretten, men legger man til rette for de flinke innen matte går det plutselig utover de andre.

Har planer om flere eliteklasser

Målet er at ti prosent av byens ungdomsskoleelever skal følge videregående undervisning, forteller Ødegaard. Han røper at det vil komme flere eliteklasser til neste år. Ryktene sier at det blir språkklasser til neste år.

-Ja, det er planen. Dette er bare en start, avslutter skolebyråd Torger Ødegaard.