Onsdag avslørte TV 2 at 15 til 20 personer tilknyttet Surveillance Detection Unit (SDU) ha overvåket nordmenn på norsk jord siden 2000.

- Når amerikanerne sier de har godkjenning fra norske myndigheter, må regjeringen prøve å finne ut om det er noen som vet det. Jeg synes det er helt horribelt om det er noen i systemet som har sagt at dette er greit, uten at det har hatt politisk behandling og at regjeringens sikkerhetsutvalg er informert om det, sier Solberg til Nettavisen.

I nabobygningen til den amerikanske ambassaden i Oslo hadde USA et eget team som overvåket nordmenn, ifølge TV 2. Informasjon skal ha blitt lagt i det amerikanske terror-registeret SIMAS.

- Det viktigste nå er at Stoltenberg setter i gang arbeidet for å komme til bunns i det som har skjedd. Man må både undersøke hvem som kan ha gitt inntrykk av at dette er greit for norske myndigheter, og man må få en forklaring fra amerikanske myndigheter om hvorfor de har gjort det. Det må også avklares om dette er i strid med norsk lov, sier Solberg, som selv ikke ønsker å konkludere med om norsk lov er brutt før undersøkelsene er gjort.

Høyre-lederen sier også at hun er skuffet over amerikanerne.

- Jeg er ikke forbauset, for vi vet at det er mange ambassader som har drevet med etterretning i Norge, men jeg er ganske skuffet over at amerikanerne gjør det, sier Solberg til Nettavisen.

- Jeg er skuffet over at de driver med egen etterretning, og ikke kan snakke om sine utfordringer med norske myndigheter. Jeg er veldig forbauset over at de i et alliert land legger opp til et system som i alle fall er i grenseland, og kanskje bryter norsk lov, sier Solberg.

Les mer i nettavisen.no her