Avtalen er en av de aller største som Norge har inngått med regnskogland og blir kunngjort av statsminister Erna Solberg (H) tirsdag, skriver Dagens Næringsliv mandag 22. september.

– Liberia er inne i en svært vanskelig periode. Norge støtter dem med å håndtere krisen. Men landet skal samtidig ha et håp om en fremtidig når krisen er over. Dette klima- og skogpartnerskapet kan bidra til langsiktig økonomisk utvikling, sier statsminister Erna Solberg i en uttalelse til DN.

Det er en milepæl at Liberia vil kreve at selskaper som har virksomhet i landet formelt må forplikte seg til å avstå fra avskoging. Åbevare skog er et av Norges viktigste tiltak i klimasaken. Regnskog binder CO2, og gir levebrød til millioner av fattige mennesker.

Mot å forplikte seg til ikke å hugge skog, utbetaler Norge penger til landene det gjelder. Siden 2008 har Norge gitt rundt 11 milliarder kroner til slike formål, ifølge Klima- og miljødepartementet.

I avtalen med Liberia vil Norge bidra med opp mot én milliard kroner frem mot 2020. Forutsetningen er at tiltakene gir målbare resultater.

– Det er mye skog i Liberia, og en evaluering viser at vi får best resultater ved å gå inn bilateralt i enkeltland. Det har vært en lang prosess for å få istand denne avtalen. Vi betaler kun for oppnådde resultater – det er helt grunnleggende i slike partnerskap, sier miljøminister Tine Sundtoft.

Les hele saken i Dagens Næringsliv mandag 22. september 2014 (side 18-19).