Allerede i mai 2009 slo statsforetaket Gassnova fast at det Stortinget hadde bestemt en måned tidligere, ikke lot seg gjennomføre.

- Svært oppsiktsvekkende og en klar antydning om at olje- og energiministeren ikke har oppfylt informasjonsplikten overfor Stortinget, sier Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup, til DN etter å ha sett rapporten fra Gassnova.

Astrup viser til at Gassnova, som er statens foretak for CO2-håndtering, i rapporten «CO2-fangst Mongstad - Anbefaling» fra 27. mai 2009 evaluerer Statoils Masterplan Mongstad der Gassnova skriver at oppstartstidspunktet for testanlegget er justert og «vil ved investeringsbeslutning mai 2009 tidligst kunne være i gang ved årsskiftet 2011/2012. Et fullskalaanlegg med oppstartsdato i henhold til gjennomføringsavtalen for Mongstad må derfor i praksis planlegges og bygges med liten eller ingen TCM-erfaring.»

- Gassnovas konklusjon er altså at Stortingets vedtak ikke kan oppfylles. Jeg skjønner ikke hvordan Riis-Johansen kan forsvare at ikke Stortinget ble informert om dette og en rekke andre problemer med gjennomføringen i god tid før statsbudsjettet, sier Astrup til DN.

Les hele saken på DN.no

Følg høringen direkte fra Stortinget i dag kl. 14-16 på www.stortinget.no