I følge Forsvarsdepartementet vil Regjeringen legge vekt på en helhetlig tilnærming.

- I første omgang vil Norge bidra med omlag fem stabsoffiserer til de hovedkvarterene som skal planlegge og lede den internasjonale militære innsatsen. Det vurderes å stille et kapasitetsbyggingsbidrag i den internasjonale innsatsen mot ISIL, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

- De fører en krig utenfor alle krigens lover, og er krigere uten moral. Da er det riktig at Norge bidrar med å slå dem tilbake, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Det er jo et militært engasjement,det legger vi ikke skjul på. Men vi går ikke inn i selve krigføringen. Det som kan bli aktuelt, er å bidra med opplæring og trening av spesialstyrker, sier Solberg.

Et norsk transportfly er tidligere stilt til disposisjon for den humanitære operasjonen.

Den ekstremistiske terrorgrupperingen ISIL har tatt kontroll over store områder i Irak og Syria. Gruppen er ekstremt brutal og voldelig.Irak har bedt USA om å bistå militært i kampen mot ISIL. USA har samlet en koalisjon med land som i ulik form vil støtte opp i kampen.

- ISILs militære fremrykning de siste månedene har vært dramatisk. Gruppen utgjør en trussel mot sikkerheten og stabiliteten i hele regionen og begår omfattende og grove overgrep mot sivilbefolkningen. Irakiske myndigheter, sammen med land i regionen, må ta ledelsen i å møte trusselen fra ISIL, men de har behov for bred internasjonal støtte, sier forsvarsministeren til departementets nettside.

I Politisk kvarter på NRK radio påpeker Solberg at ISIL vil utgjøre en langsiktig trussel dersom verdenssamfunnet ikke hjelper Irak og landene i regionen med å nedkjempe dem. Solberg er også opptatt av at dette ikke er en kamp mellom kristne Vesten og islamske ISIL. ISILs barbariske framferd skiller ikke mellom sjiamuslimer, kristne og andre minoriteter i regionen. ISIL står for en vrangtolkning av islam, noe som også var budskapet fra muslimske trossamfunn under demonstrasjonene i Oslo i sommer.

Les også: - IS må bekjempes