I Aftenposten torsdag står det at pasienter med plager som for eksempel vondt kne eller ryggprolaps kan få en utredning og operasjon i løpet av en uke. I hvert fall hvis personen eller arbeidsgiver har privat helseforsikring. I følge avisen kunne dette tatt opptil et år ved de store offentlige sykehusene grunnet ventetid.

Privat helseforsikring

- Det er ikke rart at antallet med privat helseforsikring skyter i været når forskjellen på hvor lenge man må vente er så enorm, sier helsepolitisk talsmann for Høyre, Bent Høie til avisen.

Han mener at det offentlige helsevesenet må ta i bruk den ledige kapasiteten som de private sykehusene har, for å korte ned på ventetiden ved offentlige sykehus. Ifølge fritt sykehusvalg.no risikerer pasienter å vente mer enn et år på behandling av skader som for eksempel menisk, ryggprolaps og lignende.

Sykemeldte

- Vi burde innføre fritt behandlingsvalg der pasienten kan velge å få behandling der det er kapasitet, enten privat eller offentlig. Det er synd hvis man kun kan benytte seg av denne kapasiteten hvis man har en betalt privat forsikring, sier Høie.

Den samfunnsøkonomiske konsekvensen av at folk må stå lenger i kø er stor, noe som undergraver tilliten til den norske modellen.

- Det er ikke alle disse plagene som er veldig alvorlige, men for mange kan det gå ut over arbeidssituasjonen og livskvaliteten. Vi vet at mange blir sykemeldte mens de venter på behandling, sier Høie til Aftenposten.

Delta i debatten om den norske modellen her.

Se video om helsekøen i Norge.