Helsekøen har vokst med mer enn 35 000 personer etter at den rødgrønne regjeringen overtok. Private sykehus kunne redusert køen i løpet av få uker – hvis de slapp til.

Da Høyre satt i regjering, ble helsekøen i snitt 20 000 personer kortere hvert år. Tall fra Norsk pasientregister viser at siden den rødgrønne regjeringen overtok, har helsekøen økt med 35 000 personer, og ventetiden øker på flere områder.

Men helsekøen er ikke statistikk. Det er folk som venter på å få den behandlingen de trenger for å bli friske og komme seg tilbake i jobb. 39 år gamle Randi Jenshaug Arnesen sier hun fikk livet tilbake etter en slankeoperasjon på Aleris i Oslo. Aleris Helse er Norges største private helseaktør med sykehus og medisinske sentre i alle helseregioner.

Fikk ikke svar

- Jeg fikk aldri noe svar og fikk aldri vite når jeg kunne få operasjonen ved mitt lokale sykehus. I tillegg opplevde jeg å få kjeft da jeg etterlyste svar og fikk beskjed om at det var mange som var sykere enn meg, sier hun og rister på hodet.

Randi har vært sykelig overvektig i mange år. I forkant av operasjonen hadde hun prøvd de fleste slankekurene og tøffe treningsregimer, men greide ikke å holde vekten nede.

- For meg er det genetisk at jeg har lett for å legge på meg. Skulle jeg holdt vekta nede, måtte jeg trent to timer fem-seks ganger i uken. Det lot seg ikke gjøre med familie og jobb, forteller hun.

Hun har mann og to barn på 12 og 14 år. På det verste var hun så overvektig at hun gruet seg for å gå opp i andre etasje hjemme hos seg selv og måtte planlegge før hun skulle knyte skolissene.

- Jeg hadde vondt i rygg, bekken og hofter og hadde høyt blodtrykk. Det ble sånn at jeg planla at jeg skulle hente noe eller bringe noe før jeg gikk opp. Slik reduserte jeg antall turer opp trappa, forteller hun.

Tok 2 uker på privat sykehus

- Det var tungt at folk ikke regnet med at jeg kunne være med på ting fordi jeg var overvektig. Det ble mye "Stakkars deg, mamma" og "Ikke slit deg ut". Mens jeg ventet på operasjon ble jeg sykere, både psykisk og fysisk, sier Arnesen.

Etter at hun hadde ventet på operasjon ved sitt lokale sykehus i to år, ble hun først delvis sykemeldt og deretter fulltids sykemeldt. Da hun hadde gått sykemeldt i åtte måneder, orket hun ikke mer og tok kontakt med det private sykehuset Aleris i Oslo. I løpet av drøye to uker var hun operert og på vei hjem igjen.

- Jeg hadde sett på alternativer til offentlig sykehus tidlig, men fikk hele tiden beskjed om at jeg skulle få operasjon. Ei venninne var mye raskere til å gjøre operasjonen privat. Da jeg så de resultatene hun fikk, orket jeg ikke lenger å gå rundt med et så redusert liv som jeg gjorde, fortsetter hun.

Betalte av egen lomme

Operasjonen, som kostet 138 000 kroner inklusive oppfølging i ett år, betalte hun av egen lomme.

- Ingen reagerer på at folk kjøper seg ny bil til flere hundre tusen kroner. Hvorfor skal ikke jeg kunne investere i 10-15 år ekstra levetid? Nå velger jeg helst trappene i stedet for heisen, smiler hun da vi møter henne på Aleris i Oslo, hvor hun er på oppfølging etter operasjonen.

Etter operasjonen har den 159 centimeter høye kvinnen gått ned fra 116 til 90 kilo, og har planer om å kvitte seg med 15 kilo til før hun er fornøyd.

Mens hun har gått sykemeldt, mistet hun også jobben.

- Når jeg er ferdig med rehabilitering, skal jeg begynne å søke jobber igjen. Nå bare gleder jeg meg over at jeg har fått operasjonen og er i bedre form. Blodtrykket er bra og blodsukkeret er fint, sier hun.

Mange velger å betale for privat operasjon

Aleris opererer mellom 6000 og 7000 pasienter årlig. Blant de operasjoner som folk velger å betale selv, er operasjoner ved sykelig overvekt de hyppigste. Nesten alle som opereres for sykelig overvekt hos Aleris, betaler av egen lomme.

- Pasienter med sykelig overvekt har store plager og har ofte stått i flere år på venteliste i det offentlige systemet. Dette er pasienter som i tillegg til sykelig overvekt ofte har tilleggsproblemer med diabetes og høyt blodtrykk. De har dårlig livskvalitet og vil komme seg ut av situasjonen, men det offentlige prioriterer ikke disse pasientene, sier administrerende direktør Grethe Aasved i Aleris Helse i Oslo.

Hun understreker at de opererer personer med sykelig overvekt på samme indikasjon som de offentlige sykehusene. Årlig blir omtrent 1400 personer operert for sykelig overvekt på norske sykehus. En tredel av disse blir operert ved Aleris i Oslo.

Tredoblet omsetning av privatfinansierte operasjoner

Aasved forteller at sykehuset har like mange pasienter som før innstramningen i det offentliges kjøp av helsetjenester. Umiddelbart etter at Helse Sør-Øst i 2006 reduserte sine kjøp fra Aleris, merket de en nedgang i aktiviteten og måtte si opp ansatte. Men ett år senere var omsetningen tilbake.

- Forskjellen er at vi opererer stadig flere som er privatfinansiert. Med privatfinansiert menes at pasienten betaler av egen lomme for å slippe å stå i kø, eller at arbeidsgiver eller forsikringsselskapet betaler for operasjonen. I perioden 2006-2008 har vi hatt en tredobling i omsetning av privatfinansierte operasjoner. Disse står nå for halvparten av omsetningen vår, forteller Aasved.

Aasved understreker at man ikke uten videre kan konkludere at grunnen til at flere pasienter får operasjonen finansiert privat, er at det offentlige har begrenset bruken av private sykehus.

- Men jeg registrerer at økningen i private pasienter sammenfaller i tid med reduksjonen i de offentlig finansierte operasjonene, sier hun.

Paradoksalt har Aleris også nesten en dobling i en annen pasientgruppe, nemlig pasienter som ikke har fått operasjon innen den lovbestemte fristen de er gitt gjennom behandlingsgaranti.

Les mer om problemene i Helse-Norge og Høyres løsninger i medlemsmagasinet Muligheter som ligger på våre lukkede medlemssider (HiT). Klikk her.

Delta også i debatt på HiT om hvordan vi bør håndtere problemene i norsk helsevesen. Klikk her.