Ellen Kristina Saba (38) og Lars Filip Paulsen (34) ble i høst valgt inn som Høyres representanter på Sametinget, henholdsvis fra Østre (Øst-Finnmark) og Vesthavet (Sør-Troms/Nordre Nordland) valgkretser. Tirsdag var derfor en stor dag for begge da det 7. Sameting ble høytidelig åpnet i Karasjok av Hans Majestet kong Harald.

For de to ferske sametingspolitikerne har åpningen så langt gjort et stort inntrykk.

- Klart man blir litt spent på hva som venter. Fram til i dag har det meste vært litt uvirkelig. Men etter at navnet mitt ble ropt opp i salen innså jeg at det er i gang. Det føles veldig stort, sier Paulsen.

- Jeg tror dette blir veldig spennende, jeg gleder meg, istemmer Saba.

Hun er tiltenkt rollen som gruppeleder på Sametinget. Dermed blir 38-åringen, opprinnelig fra Karasjok - nå bosatt i Tana, partiets fremste samiske representant.

- Noe av det har jeg vært innom allerede som leder av Høyres Samepolitiske Arbeidsutvalg (HSPAU), menrollen på Sametinget er ny. Det er mye å sette seg inn i og da er det godt å ha både Lars Filip og et solid partiapparat rundt seg, sier hun.

Den første uken på Sametinget er preget av formaliteter og lite politisk diskusjon i plenumssalen. Etter den høytidelige åpningen tirsdag var det duket for offisiell lunsj, da i møte med blant annet nyvalgt stortingspresident Olemic Thommessen.

- Han gav oss veldig god støtte. Han brukte også talen sin under åpningen til å snakke om samarbeid mellom Stortinget og Sametinget. Det tror jeg blir veldig viktig i årene som kommer og da har vi Høyre-folk en sentral rolle, sier Saba.

Onsdag velges komiteene, før orienteringer om Sametinget og arbeidet venter. Saba håper på plass i plan- og finanskomiteen, mens Paulsen ønsker sitt sete i oppvekst- omsorg og utdanningskomiteen.

- Jeg er veldig opptatt av at spesielt barn og unge får muligheten til å lære samisk språk og kultur. Det har vært en viktig motivasjon for at jeg i det hele tatt skulle stille til valg. Språkpolitikken er det generelt stor enighet om på Sametinget, men vi må også kunne stille med gode løsninger for å få den bedre ut i praksis, sier han.