Ville du like at Posten og postbudet skulle bestemme hvilke aviser du skulle få lov til å lese? Hva avisene skulle inneholde, hvor mange sider de skulle ha og størrelsen på dem? spør Olemic Thommessen retorisk, og fortsetter:

- Vil du at avisene skulle trykkes i farger eller sort-hvitt? Vil du at Schibsted, A-pressen og Edda skal inngå avtale med Posten om at det monteres en postkasse for hver avis du ønsker å motta avhengig av hvilket avishus som står bak utgivelsen? Vil du ha veggen full av postkasser som fylles med 90% av det du ikke vil lese for å få de tre avisene du faktisk vil ha eller vil du rett og slett ha en postkasse med de tre aviser du har lyst til å lese?

Fåtallet bestemmer for flertallet
For de aller fleste av oss er dette latterlige spørsmålsstillinger. Men i den digitale verden er det og kan dette bli en realitet, ifølge Thommessen.

- Et fåtall telekomselskaper bestemmer hvilke TV-kanaler du skal få se, innen hvilke sjangre og til hvilken pris. Det er fordi de eier kabel eller fiber til huset eller leiligheten din. Noen innholdsleverandører tar til orde for å åpne nettet for alle men at du må kjøpe en Set-up boks fra hver innholdsleverandør du ønsker innhold fra.

- Kabel og fiberselskapene har mange steder delt markedet mellom seg. I Oslo er byen delt i "Get-land" og "Canal Digital-land". Enkelte mindre aktører har kilt seg mellom, men bor du i feil "land" har du i realiteten ikke noe valg med hensyn til valg av TV-leverandør.

Økt brukermedvirkning
- I den digitale tidsalder går utviklingen i retning av at vi skal få velge hva vil lese, se og lytte til. Men, altså ikke i kabel- og fiber-tv-nettene. Der er det den som eier nettet som bestemmer hva vi skal kjøpe.

- Derfor har Høyre foreslått å utrede en åpning av disse lukkede nettene og dermed sikre forbrukeren valgfrihet og stimulere til økt og bedre innholdsproduksjon. Dessverre har Regjeringen så langt i prosessen ikke evnet å se hvilke store muligheter som ligger i en slik utredning, men heller lener de seg tilbake i påvente av hva som skjer i andre land og hva aktørene selv finner for godt. Dette er ikke bare et hvileskjær, men kan bli et trist feilskjær.

Les også disse relaterte saker:

Provosert av medietilsynet

Regjeringen snur om kabel-TV

Vil ha åpne TV-kanaler

BaneTele går for full åpenhet

TV2: Åpne TV-nett vil øke inntektene

Ønsker frihet i tv-nettet

Ombestemmer seg om kabel-tv

Avviser åpne kabel-tv nett

Regjeringen snur om kabel-TV