I dag går ungdommer hele sommeren med uvisshet om de får lærlingeplass. Aspaker, utdanningspolitisk talskvinne for Høyre, mener elever som ønsker læreplass må få avklart dette langt tidligere enn i dag.

- Vi vil bort fra dagens situasjon der mange elever må vente i månedsvis utover høsten før de enten er så heldige å få lærlingekontrakt eller er så uheldige at de ender opp uten lærlingeplass, sier Aspaker til Aftenposten.

I dag er september den viktigste måneden for formidling av lærlinger, fordi arbeidsgiverne ønsker å se et fullstendig vitnemål med eksamenskarakterer. Høyre ønsker at juni skal bli hovedmåned for formidling av lærlingeplasser, og at denne formidlingen baseres på standpunktkarakterer. Aspaker foreslår at lærlingekontrakten kan ha status som intensjonsavtale inntil eksamenskarakterer er ettersendt arbeidsgiver.

- På denne måten vinner man flere måneder, og elever slipper å gå halve høsten i uvisshet, sier Aspaker.

Hun mener ordningen også vil gjøre det lettere å avdekke hvilke elever som har problemer med å få lærlingeplass, slik at skolen og fylkene kan vurdere hjelp eller ekstra tiltak for å skaffe lærlingeplass til disse elevene.

Les hele saken i Aftenposten.

Bekymrede lærlinger
Oscar Neergaard er en av mange som venter i spenning. - Det er enkelt og greit for dårlig at vi får så sent svar. At én av tre søkere trolig vil ende opp uten plass, gjør meg jo ikke mindre bekymret, sier Neergaard, som jobber på bensinstasjon i sommer.

- Nå kan jeg ende opp med en butikkjobb i høst, ettersom jeg ikke har søkt studieplass. Det var ikke akkurat planen, sier han til Aftenposten.