Under regjeringens toppmøte mot mobbing fredag, fikk statsminister Erna Solberg, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og helseminister Bent Høie høre sterke historier om hvordan det oppleves å bli mobbet, og hva som må gjøres for å få slutt på mobbingen.

Mobbing er et problem for altfor mange elever i skolen i dag. Ifølge Elevundersøkelsen oppgir over 17.000 barn at de mobbes på skolen.

Alle har et ansvar

Statsministeren åpnet møtet, og oppfordret alle til å ta ansvar.

- Ikke se på mobbingen, men vær den som gjør noe. Jeg er personlig tilhenger av personlig ansvar. Vi er alle ansvarlige for å gjøre noe, sa Solberg.

Popstjernen Morten Harket var en av dem som fortalte om mobbing han opplevde som barn, og at årene fra tredje til sjette klasse var vonde år.

- Jeg har bred erfaring med hva det vil si å bli mobbet, fortalte Harket, som i perioder ble jeg ringet inn og banket opp daglig.

- Ikke se på at andre mobber

Margit Kristine Axelsen (18) fortalte at hun hadde en hverdag flyt med mobbing i 10 år, både fysisk og psykisk. I dag deltar hun aktivt i arbeidet mot mobbing.

- Det var vanskelig hver dag å møte de samme kommentarene om hvor stygg, feit, rar og ubrukelig jeg var. Og hver dag våkne opp med tusen spørsmål – vil jeg bli kalt stygge ting i dag? Vil noen ta tingene mine? Vil noen være slemme mot meg? Og ikke minst – vil jeg overleve en dag til?

Hun mener blant annet at lærerstudenter må få mer kunnskap om mobbing, men understreker også at alle har et ansvar.

- Det er ikke greit å se på at andre mobber, sier hun.

Hard arbeid - hver dag

Rektor ved Lø skole, Svanhild Finvik, har engasjert seg i kampen mot mobbing, og har gode resultater å vise til.

- Det gjelder å ha lav terskel for uakseptabel adferd, sier hun, og understreker at kampen mot mobbing innebærer hard arbeid hver dag.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til NRK at innspillene de får under fredagen møte skal legge grunnlaget for det store arbeidet vi gjør for en helt ny antimobbe-politikken.

- Selv om vi har snakket om mobbing i mange år, så har mobbetallene vært veldig høye, og stabilt høye dessverre, sier kunnskapsministeren.

Høre Harket og Axelsen fortelle sine historier her (eksern lenke).