Lindebrækkeprisen 2016 til Lilian Tintori

Lilian Tintori
Sjur Lindebrækkes pris for demokrati og menneskerettigheter går til frihetsforkjemper Lilian Tintori fra Venezuela.

Lilian Tintori vinner prisen for sin frihetskamp i Venezuela. Hun har lenge kjempet for å frigi sin ektemann, opposisjonsleder Leopoldo López som sitter fengslet, og de mange andre politiske fangene i landet. 

Tintoris ektemann er Leopoldo López, president i opposisjonspartiet Voluntad Popular. Helt siden han ble arrestert under en fredelig demonstrasjon for to år siden, har Tintori reist rundt i verden for å fortelle om kampen landets borgere kjemper for. Hun kjemper for frihet for politiske fanger, respekt for menneskerettighetene og et bedre liv for venezuelanske borgere. Hun har blitt mottatt av en rekke politiske og religiøse ledere rundt om i verden og har fått stor respekt for sitt arbeid. Gjentatte ganger har hun blitt ydmyket og trakassert under sine besøk hos ektemannen i fengselet. Med styrke, håp og tro fortsetter hun likevel sin kamp for frihet for sin mann, de andre politiske fangene og for et Venezuela for alle.

Leopoldo López er Venezuelas mest framtredende opposisjonspolitiker. Han sitter nå innesperret i militærfengselet Ramo Verde hvor han soner en dom på 13 år og ni måneder. Der har han sittet fengslet siden 2014 etter å ha organisert fredelige demonstrasjoner mot regjeringens politikk. López har status som Amnesty Internationals samvittighetsfange og Pave Frans, FNs Høykommisær for menneskerettigheter og Nobels fredsprisvinner Desmond Tutu, er blant dem som har appellert til myndighetene om umiddelbar frigivelse av López og de andre politiske fangene. 

Under Maduros regjeringstid har Venezuela utviklet seg til et land på randen av konkurs. Folk er sultne, må stå timevis i kø for mat, kjøper det som finnes og utveksler disse produktene for i det hele tatt å overleve. Det politiske klimaet er svært spent. Opposisjonen er under konstant trussel. Midt i alt dette, har Lilian Tintori blitt et håp for de politiske fangene og det venezuelanske folk.

Om prisen:

Sjur Lindebrækkes pris for demokrati og menneskerettigheter deles årlig ut på Høyres landsmøte. Nominasjon av kandidater foretas av medlemmer av Høyres stortingsgruppe eller sentralstyre. 

Sjur Lindebrækkes pris for demokrati og menneskerettigheter deles ut etter vedtak i en uavhengig priskomité ledet av Jan Petersen. Prisen gis til enkeltpersoner eller organisasjoner som i tidligere Høyre-leder Sjur Lindebrækkes ånd aktivt og konsekvent fremmer grunnleggende politiske og økonomiske friheter og rettigheter, og som arbeider for å styrke demokratiske institusjoner og prosesser, i samfunn der demokrati og menneskerettigheter er undertrykket eller truet.

- Sjur Lindebrække (f. 1909 på Voss, d. 1998 i Bergen) var en av Høyres mest sentrale politikere i etterkrigstiden, og omtales blant annet av historiker Francis Sejersted som ”det moderne Høyres far.” Han var stortingsrepresentant 1945-53, Høyres 2. viseformann 1950-54 og Høyres formann 1962-70.

Tidligere vinnere:

2007: Belarussian Popular Front og United Civil Party v/ Alaksej Janukevich, Hviterussland
2008: Mart Laar, Estland
2009: VMRO-DPMNE v/ Antonio Miloshoski, Makedonia
2010: Det Maldiviske Demokratiske parti, Maldivene
2011: Julio Cesar Rivas Castillo/JAVU, Venezuela
2012: Memorial v/ Svetlana Gannusjkina, Russland
2013: Yoani Sanchez, Cuba
2014: Amira Yahyaoui, Tunisia
2015: Center for Civil Liberties v/ Oleksandra Matviichuk, Ukraina


For mer informasjon kontakt:
Tord Bergesen
Internasjonal sekretær, Høyre
Mobil: (+47) 9181 2188