Første kvinnelige utenriksminister

Erna Solberg på Slottsplassen med nye statsråder. Foto: NTB scanpix, Ørn Borgen,
Ine Eriksen Søreide ble fredag Norges første kvinnelige utenriksminister. Foto: NTB scanpix, Ørn Borgen
Ine Eriksen Søreide ble i dag utnevnt til Norges første kvinnelige utenriksminister. Frank Bakke-Jensen blir ny forsvarsminister og Marit Berger Røsland blir ny EØS- og EU-minister.

- Vi skriver i dag historie med å utnevne Norges første kvinnelige utenriksminister, men hun utnevnes først og fremst fordi hun blir en utrolig sterk utenriksminister. Hun har store kunnskaper både om sikkerhets- og utenrikspolitikk. I tillegg har hun stor internasjonal anseelse og et bredt nettverk, sier statsminister Erna Solberg.  

Ine Eriksen Søreide (41) tar over etter Børge Brende som nå blir president i World Economic Forum. Eriksen Søreide har vært forsvarsminister i fire år. Før det ledet hun Stortingets utenriks- og forsvarskomité (2009 til 2013) og Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen (2005-2009). Hun ble innvalgt på Stortinget i 2001 og representerer Oslo.

Den nye forsvarsministeren, Frank Bakke-Jensen (52), kommer fra Båtsfjord i Finnmark og ble nylig innvalgt på Stortinget for tredje gang. Han ble statsråd for europasaker i desember 2016 og har tidligere vært Høyres fiskeripolitiske talsperson. Han har lang fartstid i Høyre og har blant annet vært ordfører i Båtsfjord fra 2007-2009.

- Vi får nå en forsvarsminister også med et nordnorsk perspektiv og stor kunnskap om nordområdene. I tillegg han han også god og nyttig bakgrunn fra Forsvaret, fortsetter statsministeren.

Den nye europaministeren, Marit Berger Røsland (39) fra Lillestrøm, går fra stillingen som statssekretær i Utenriksdepartementet. Hun har også vært statssekretær ved Statsministerens kontor og i Justisdepartementet. Røsland er utdannet jurist og har lang fartstid i Høyre, blant annet som medlem av Oslo bystyre 2003-2007.

- Marit Berger Røsland er meget kunnskapsrik, har svært bred erfaring og vil sørge for å ivareta norske interesser når EU og Storbritannia forhandler om brexit. Det er mange viktige deler som må samordnes i årene fremover, sier statsministeren.