Rom for sunn mat og god ernæring gir bedre mestring

COLOURBOX19968269
Regjeringen ved Torbjørn Røe Isaksen, Bent Høie og Vidar Helgesen har klare mål for bedre kosthold. Foto: Colourbox.com
Regjeringen setter seg konkrete og ambisiøse mål i den nye handlingsplanen for et sunnere og mer bærekraftig kosthold. De yngste og de eldste er de viktigste målgruppene i planen.

For få av oss følger myndighetenes kostråd. Vi spiser for lite grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og fisk. Vi spiser for mye mettet fett, sukker og salt. 


Gode matvaner er helsekost

- Et sunt kosthold gir bedre fysisk og psykisk helse. God mat og gode måltider skaper trivsel i barnehagen, på skolen, på sykehjemmet og på sykehuset. Vi har veldig mye å vinne i arbeidet for et bedre kosthold, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Barn får i seg langt mer sukker enn voksne. Mens bare 20 prosent av norske kvinner og menn har høyere inntak av sukker enn anbefalt, har hele 55 prosent av norske niåringer og trettenåringer høyere inntak enn anbefalt. 85 prosent av niåringene og trettenåringene får også i seg for mye mettet fett.

- Gode vaner skapes tidlig. Det vi lærer i barneårene har vi ofte med oss videre i livet. Derfor er vi veldig opptatt av å stimulere barn og unge til å spise sunnere, sier helse- og omsorgsministeren.


Rom for sunn mat og kunnskap

Handlingsplanen fremhever betydningen av å legge til rette for gode rammer om måltider i skolen i tråd med nasjonal faglig retningslinje om skolemåltidet.

- Matpakken har en solid tradisjon i Norge. Derfor er det viktig at barna får nok tid til å faktisk spise opp matpakka si. Bare halvparten av skolene i Norge legger til rette for dette. Helseministeren og jeg oppfordrer derfor alle kommuner til å gi elevene matpause på minst tjue minutter, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Den nye handlingsplanen skal bidra til en bærekraftig og miljøvennlig utvikling. 


Gode vaner gir bedre klima

En tredjedel av maten som blir produsert i verden, blir aldri spist. Ved å redusere matsvinnet, vil verden ha mat til alle uten å øke produksjonen. Det reduserer presset på klima og miljø.

- Dersom vi spiser mindre rødt kjøtt og mer frukt, grønnsaker, kylling og fisk, får vi bedre helse og bidrar samtidig til lavere utslipp av klimagasser fra jordbruket, sier klima og miljøminister Vidar Helgesen.


Ernæring for eldre

Mat er et av satsingsområdene i regjeringens arbeid med en ny reform eldre. 

- God mat og gode måltider er svært viktig for eldres helse og opplevelse av å mestre livet. Både hvordan og når maten blir servert har mye å si, sier Bent Høie. 

Den nye handlingsplanen vil styrke ernæringsarbeidet i kommunene og i sykehusene.


Her kan du lese mer om handlingsplanen

Her kan du lese mer om Høyres skolepolitikk

Her kan du lese mer om Høyres helsepolitikk

Her kan du lese mer om Høyres klimapolitikk