Velferdssamfunnet er vårt felles ansvar

Torbjørn Røe Isaksen på talerstolen på Høyres landsmøte 2018
Tiden for å løse alle problemer med penger er over, sa Torbjørn Røe Isaksen på Høyres landsmøte. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
- Bærekraftig velferdssamfunn er ikke et slagord. Det handler ikke om velferdsstaten, for det er en sosialdemokratisk idé at velferd kommer fra det offentlig alene. Det handler om velferdssamfunnet vi har ansvar for sammen.

Dette sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen da han åpnet siste dag av Høyres landsmøte med en innledning om hva Høyre legger i begrepet bærekraftig velferdssamfunn. Han understreket at det først og fremst er en visjon og partiets politiske prosjekt.

Høyres politiske prosjekt 

Næringsministeren viste til at vi står overfor fem store utfordringer i årene som kommer; eldrebølgen, digitalisering, klimaendringer, økende innvandring og en nedgang i produksjonen av olje og glass.

Bærekraftig velferd er Høyres politiske prosjekt som skal svare på disse utfordringene.

- Det er en problembeskrivelse, en analyse og en vei videre. Kort sagt er det at Norge står overfor flere store samfunnsutfordringer som vil true velferdssamfunnet dersom vi ikke forandrer for å bevare, fortsatte næringsministeren.

Behov for reformer

Røe Isaksen understreket at utfordringene vi står overfor krever reformer, fordi tiden for å løse alle problemer med penger er over. Han uttrykte samtidig bekymring for at vi ikke lenger kan regne med Arbeiderpartiet som de siste årene har stemt mot viktige reformer som bidrar til å bygge et bærekraftig velferdssamfunn. 

- Vi kan med et visst vemod konstatere at tiden for Arbeiderpartiet som reformparti tilsynelatende er over, avsluttet Røe Isaksen.

Her kan du se næringsministerens tale til Høyres landsmøte