Varsler opprydding i støtte til bedrifter

Torbjørn Røe Isaksen
Torbjørn Røe Isaksen lover opprydning i virkemiddelapparatet
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen skal rydde opp i virkemiddelapparatet for næringslivet. Det vil gjøre det enklere for næringslivet å finne fram i en jungel av tiltak, støtteordninger og garantier.

– Dette blir trolig et av de største politiske prosjektene for meg i denne perioden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I dag kan gründere og bedrifter velge mellom flere hundre forskjellige støtteordninger, tiltak og garantier for bedrifter i virkemiddelapparatet. 

– Det første mindre bedrifter spør om når jeg møter dem er hvordan de skal finne frem i denne jungelen av tiltak, støtteordninger, garantier og så videre. I dag er det faktisk slik at det finnes programmer som skal hjelpe brukerne i å finne frem i programmene, sier han.

 Den delen av det statlige virkemiddelapparatet som Næringsdepartementet råder over har en kostnad på 9 milliarder kroner. Næringsministeren lover å rydde opp for mer verdiskaping og flere lønnsomme arbeidsplasser. 

I 2016 hadde 5118 bedrifter 5118 godkjente skattefunnsøknader i Forskningsrådet. De samme bedriftene benyttet 719 andre ulike typer tilbud fra virkemiddelordningene.

Vil avslutte og overføre ordninger som ikke fungerer

Næringsministeren vil avvikle ordninger som ikke fungerer, og flytte ordninger til der det gir resultater. 

-Vi går inn i en situasjon hvor vi får mindre penger å rutte med og må gjøre tøffe prioriteringer. Vi vil ikke kunne øke budsjettene automatisk hvert år, og må få mer ut av pengene vi har. Det handler om å bruke pengene på en bedre måte, sier han.

Den delen av det statlige virkemiddelapparatet som Næringsdepartementet råder over har en kostnad på 9 milliarder kroner. Næringsministeren lover å rydde opp for å få mer verdiskaping og flere lønnsomme arbeidsplasser.

- Det er viktig i regjeringens arbeid for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn, avslutter Torbjørn Røe Isaksen.