Ingen skal tvinges hjem fra fødestuen

Torill Eidsheim - Mor og barn - Redaksjonell.
Ingen nyfødte barn, mødre og fedre skal tvinges hjem 6 timer etter fødsel. Barnets behov og foreldrenes trygghet skal bestemme, konstaterer Torill Eidsheim, stortingsrepresentant for Høyre.

I dag er normen inntil tre dager på fødestuen under normale omstendigheter. Dette forlenges hvis barnets behov tilsier det, eller morens helse krever det. Slik skal det fortsatt være.

– Det kan høres ut som om tidlig hjemreise skal være den nye normalen. Det er ikke riktig. Helsetjenesten må drives effektivt, men noen oppgaver kompromisser vi ikke på. Barnets og kvinnens trygghet og helse er en av dem, sier Eidsheim.

Til tross for normer og tilbud ønsker mange foreldre tidlig hjemreise. Hvis helsepersonellet vurderer at barnet trygt kan forlate fødestuen kan det være aktuelt å reise hjem etter 6-8 timer. Eidsheim understreker at barnets og morens behov skal være i førersetet.

– Tidlig hjemreise skal alltid gjøres i samråd med foreldre. En forutsetning er at sykehuset og kommunene har avtale og på plass et tilstrekkelig jordmortilbud. Norge har et av verdens beste fødetilbud, og lav spedbarnsdødelighet. Det skal vi fortsette å ha.

Høyre tar på stort alvor når Jordmorforeningen anslår stor mangel på jordmødre i årene som kommer.

– Verdens beste fødetilbud krever tilgang på dyktige jordmødre. I den nye nasjonale helse- og sykehusplanene blir dette et tema. For det skal alltid være trygt å føde i Norge, avslutter Eidsheim.