Pelsdyrnæringen avvikles

Margunn Ebbesen innfelt på bilde av en norsk gård.
- Jeg har full forståelse for at dette er vanskelig for landets pelsdyrbønder, men derfor er jeg også glad for at det legges opp til en god prosess for omstilling og kompensasjon, sier landbrukspolitisk talsperson Margunn Ebbesen.
Regjeringen legger opp til en kompensasjons- og omstillingsordning som skal hjelpe pelsdyrbøndene over i nye næringer.

Regjeringen legger frem lov om forbud mot pelsdyr i dag 10. april. Loven innebærer at pelsdyrhold blir forbudt fra og med 1. februar 2025, og legger opp til en plan for nedtrapping, og kompensasjon til pelsdyrbønder. 
 
- Forbud mot pelsdyrhold er ikke noe Høyre ønsker, men det er et kompromiss vi har kommet frem til i regjering, og da må det følges opp. Jeg har full forståelse for at dette er vanskelig for landets pelsdyrbønder, men derfor er jeg også glad for at det legges opp til en god prosess for omstilling og kompensasjon, sier Margunn Ebbesen, landbrukspolitisk talsperson i Høyre. 

Kompensasjon og omstilling for bøndene

Regjeringen har økt kompensasjonen fra det opprinnelige forslaget, og den vil beregnes individuelt på hver pelsdyrbonde. 
 
- Jeg har stor tro på pelsdyrbøndenes evne til omstilling. Regjeringen legger opp til en seksårsperiode for denne omstillingen, med 100 millioner i potten som jeg vil oppfordre pelsdyrbøndene å søke på. Dette er en dobling fra det opprinnelige forslaget, avslutter Ebbesen.