Dobbelt så mange kvinner får MS. Til høsten åpner nytt hjerneforskningssenter.

Eirik Lae Solberg og Hans Christian Kaurin foran MS-bussen.
Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, foran MS-bussen. Her sammen med kommunikasjonsdirektør i legemiddelselskapet Roche, Hans Christian Kaurin Hansson.
Verdens MS-dag markers 30. mai. For å få mer kunnskap om sykdommen, har noen av Høyres politikere besøkt MS-bussen for å lære mer om symptomene og hvordan de påvirker hverdagen til de som er rammet.

Verdens MS-dag markers 30. mai. Dagen skal gjøre folk oppmerksomme på de usynlig symptomene ved multippel sklerose. Eirik Lae Solberg fra Oslo og Kjersti Pettersen fra Bergen har besøk MS-bussen.

- MS er ofte en «usynlig» sykdom med symptomer som ikke synes for andre. I tillegg vet vi at folk flest har lite kunnskap om sykdommen. MS-bussen gjør en viktig jobb ved å skape bevissthet og gi kunnskap om MS, sier Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg da han besøkte bussen.

- I MS-bussen opplevde vi hvordan noen av symptomene på MS arter seg, som svimmelhet, fatigue og synsforstyrrelse. Siden jeg har noen i nær familie med MS, var det nyttig og lærerikt å få et innblikk i hvordan det faktisk er å ha sykdommen, avslutter Lae Solberg.

Usynlige symptomer

Den rullende kaféen, som går under navnet MSforstått kafé, har også vært i Bergen. Fraksjonsleder for Høyres helse- og sosialkomité i byen, Kjersti Pettersen, besøkt kaféen da den kom til hennes hjemby.

- Å møte MS-syke og andre på bussen var svært lærerikt. Bussen var innredet slik at vi fikk kjenne på hvordan det var å være skjelven og ustø på beina. Mange av dem som hadde møtt opp ved bussen var selv MS syke, eller pårørende. Å høre om de daglige utfordringene de møter gjorde inntrykk, sier hun.

Hun avslutter med noen tanker rundt de usynlige symptomene:

- Å høre at de får beskjed om at de ser for friske ut når de søker om HC parkering var ikke bra. De har kanskje krefter til å gå inn på et kontor, men etter en liten bytur, eller tur til handlesenter er det ofte tungt å gå til enden av parkeringsplassen, sier Pettersen.

Nytt hjerneforskningssenter

Til høsten åpner et hjerneforskningssenter i Bergen, som regjeringen via Forskningsrådet har bevilget 20 mill. kr årlig til. Senteret skal forske på behandling av alvorlige sykdommer i sentralnervesystemet som for eksempel MS. Dette er en del av regjeringens Hjernehelsestrategi.

- Dette senteret vil bidra til bedre liv og nytt håp for pasienter med MS og andre alvorlige sykdommer. Her har vi behov for mer kunnskap. Hjerneforskning er et prioritert satsningsområde for regjeringen, sier helseminister Bent Høie.

Det er over dobbelt så mange kvinner som menn som får MS-diagnosen.

- Vi har ikke nok medisinsk kunnskap om kvinners helse. Tradisjonelt har sykdommer som i størst grad rammer menn fått mer oppmerksomhet enn sykdommer der kvinner er i flertall, eller som kun rammer kvinner. Vi er derfor glad for at regjeringen har kommet med et løfte om å fortsatt prioritere forskning på kvinners helse, sier fungerende leder i Høyres kvinneforum, Guro Angell Gimse.