Drukning ser ikke ut som drukning: - Ta vare på hverandre i sommer!

Mudassar Kapur Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Juli er høysesong for drukningsulykker. Stortingsrepresentant Mudassar Kapur ber folk ta vare på hverandre i sommer. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Badesesongen er i gang for fullt, og det betyr også høysesong for drukning. Her er ekspertenes råd for hva du skal gjøre når du ser noen som du tror at drukner.

Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) møter Tanja Krangnes på Sørenga i Oslo. På det populære badestedet er det allerede fullt av mennesker i badetøy tidlig en ettermiddag. Krangnes er seksjonsleder for fagfeltet drukning i Redningsselskapet.

- Jeg elsker å bade. Har masse gode sommerminner fra da jeg var ung og badet med vennene mine, sier Mudassar til Tanja mens de vandrer langs landkanten.

- Svømming er en fin aktivitet som er både gøyal og god trening. Men det er viktig å ikke overvurdere sine egne evner. Nettopp fordi det er fysisk krevende kan veien være kort fra gøyal til svært alvorlig, sier stortingsrepresentanten.

Det er høysesong for drukning. Tall fra Redningsselskapet viser at 68 prosent av alle baderelaterte drukningsdødsfall skjer i fellesferiemåneden juli. 

- Hva skal man gjøre hvis man tror at noen drukner?, spør Kapur. 

- For det første er det viktig å vite at drukning ikke ser ut som drukning. Det er ikke som på film med plasking, veiving og rop etter hjelp. Mennesker i drukningssituasjoner bruker alle kreftene sine på å forsøke og puste, forteller Redningsselskapets ekspert og supplerer:

- Hvis du ser noen som er litt apatiske, som ligger og dupper i vannkanten og som du ikke får kontakt med – rop og spør om de har det greit. Hvis de ikke svarer så er det fare på fære, sier Tanja Krangnes.

Dette er Redningsselskapets tips til førstehjelp ved drukning: 

  • Varsle 1-1-3 (eller få noen andre til å varsle)
  • Ivareta egen sikkerhet slik at du ikke ufrivillig selv havner i vannet eller blir skadet
  • Få personen på tørt land/brygge, og tøm munn og svelg for vann ved å bøye hodet til siden
  • Gi frie luftveier (ved å bøye hodet bak og åpne munnen) og sjekk om personen puster normalt
  • Bevisstløse som puster normalt legges i sideleie – hold personen varm og sjekk pusten jevnlig!
  • Hvis personen ikke puster normalt må du starte hjerte- lungeredning (HLR). Om det ikke er mulig å få personen på land bør du foreta munn-til-munn-innblåsinger i vannet
- Unngå alkohol når du skal svømme, svøm langs land, ikke bad alene og vit at du klarer å svømme også når vannet er kaldt. Enkle forhåndsregler kan være med på å forebygge drukningsdødsfall. Ta vare på hverandre i sommer, oppfordrer Kapur. 

Vil du vite mer? Se båderåd på rs.no/badevett