Færre skal havne i luksusfellen. Vi har innført nye krav til forbrukslån.

Elin Agdestein innfelt på bilde av dame som ser på kvitteringer.
Elin Agdestein (H) er glad for de nye reglene som skal hindre at folk tilbys lån de ikke har råd til å betale tilbake.
- Det er ikke lenger lov å reklamere for hvor lett det er å få forbrukslån, sier medlem av finanskomiteen Elin Agdestein (H). Hun er glad for de nye reglene som skal hindre at folk tilbys lån de ikke har råd til å betale tilbake.
Forbrukslån tas opp uten sikkerhet til en skyhøy rente. Hvis man ikke betaler tilbake forbrukslånet raskt, blir lånet veldig dyrt.
 
– Har man ikke råd til å betale tilbake forbrukslånet, bør man heller ikke få tilbud om å låne penger uten sikkerhet, sier Elin Agdestein. Hun sitter i finanskomiteen for Høyre og har vært bekymret for veksten i forbrukslån. 
 
De siste årene har veksten i forbrukslån vært over dobbelt så høy som den generelle gjeldsveksten. Det er stadig flere som ikke klarer å betale tilbake pengene de har lånt. Det kan få store konsekvenser for privatøkonomien i mange år.
 
– Vi har innført nye krav basert på sunt bondevett. Bankene får ikke lenger lov å gi dyre forbrukslån til kunder som ikke vil ha råd til husleie, mat og transport om rentene øker med fem prosentpoeng eller mer, sier Agdestein som er fra Nord-Trøndelag valgdistrikt. 

Forbrukslånene har vært skjult for bankene

Når du tar opp bolig- eller billån, er det lett for banken å se hvor mye gjeld du har gjennom tinglysningen. Forbrukslån har hittil ikke blitt samlet i et felles register, siden de ikke er sikret i andre verdier.
 
Med det nye gjeldsregisteret for forbrukslån som snart er på plass vil bankene kunne se hvor mye forbrukslån man har. Dette er viktig informasjon når de vurderer å tilby nye kreditter.
 
- Hvis man allerede har mange hundretusener av kroner i kredittkortgjeld, bør man sannsynligvis ikke få lov til å ta opp mer. Med gjeldsregisteret vil man ikke lenger kunne skjule forbruksgjelden sin, sier Agdestein.
 
Hun mener reglene vil gjøre markedet tryggere.  – I de nye reglene kan man ikke ta opp nye forbrukslån, om din samlede gjeld er mer enn fem ganger inntekten din. Det kreves også at man betaler tilbake en del av forbrukslånet hver måned, og at alt må være nedbetalt i løpet av fem år, sier hun.

Dette er de nye reglene som skal dempe veksten i forbrukslån:

  • Strengere krav til tilbakebetaling – man må betale tilbake en del av lånet hver måned. Maksimal tilbakebetalingstid er fem år, og hver måned får man tydelig se hvor mye man skylder.
  • Strengere krav til utlån – hvis samlet gjeld er mer enn fem ganger inntekt, får man ikke ta opp forbrukslån. Man får heller ikke forbrukslån om man ikke har råd til husleie, mat og transport om rentene øker med fem prosentpoeng eller mer.
  • Strengere krav til markedsføring – bankene får ikke lov til å reklamere for at lånet er enkelt å få, lett tilgjengelig eller at man får raskt svar.
  • Nytt gjeldsregister – forbrukslånene blir vanskeligere å skjule når informasjon om hvor mye man skylder samles i det nye gjeldsregisteret.
    De nye reglene trådte i kraft 15. mai. Regjeringen følger situasjonen nøye, og vil vurdere flere regler hvis det blir behov for det.