Flere får høyhastighets bredbånd

Nikolai Astrup innfelt på illustrasjonsbilde av jordklode.
I første halvår av 2019 hadde 86 % av husstandene tilgang til høyhastighets bredbånd, viser en ny undersøkelse fra Nkom. Det er en økning på 3,4 % fra samme tid i fjor.
Det er en kraftig økning i bredbåndstilknytningen i Norge. Siden i fjor har 100 000 flere fått tilbud om høyhastighets internettilkobling. Nå har rekordmange husstander tilgang på bredbånd.

Rask internettilgang er avgjørende for både folk og bedrifter i hele landet. Høyre i regjering har mål om at 90 % av alle husstander skal ha høyhastighets bredbånd innen neste år. Med den siste økningen er vi nær å nå målet.

I første halvår av 2019 hadde 86 % av husstandene denne tilgangen, viser en ny undersøkelse fra Nkom. Det er en økning på 3,4 prosentpoeng fra samme tid i fjor. 

- Bredbåndstilbudet i Norge blir bedre, og flere kommer på høyhastighets nett. Det er viktig for tilgang til offentlige tjenester, forenklinger for næringslivet og folks hverdagsliv, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

Høyhastighets bredbånd betyr at hastigheten er over 100 megabit per sekund. Til sammenligning anbefaler Netflix en hastighet på minst 5 megabit per sekund for å strømme filmer og serier i HD-kvalitet, og 25 megabit per sekund for å strømme i Ultra HD-kvalitet.

Les også: Regjeringen foreslår leveringsplikt på bredbånd

Kraftig vekst i distriktene

Han forteller at økningen i spredtbygde strøk er på hele 10 prosentpoeng fra 2018. Nå har 59 % av husstandene i distriktene høyhastighets nettilgang med minst 100 megabit per sekund. Det er under 1.000 husstander som ikke har tilgang på bredbånd med minst 10 megabit per sekund hastighet, i følge årets rapport.

- Dette viser at regjeringens politikk fungerer. Vi mener at markedet skal ta ansvar for utbyggingen. Regjeringen bistår med midler der utbygging ikke er lønnsomt, sier han.

- Det har gitt oss et stort bredbåndsmarked med mange selskaper som ønsker å investere i utbyggingen.

Får hele landet på nett

I tillegg til den markedsbaserte utbyggingen har regjeringen bidratt med midler i områder som har vært for kostbare å bygge ut på kommersielle vilkår.

Siden 2014 har regjeringen bevilget omlag 900 millioner kroner i tilskudd til bredbånd.

Rapporten "Bredbåndsdekning 2019" viser blant annet at dekningen for fiberbasert bredbånd i spredtbygde strøk nå er på 45 prosent, som er en oppgang på hele 13 prosentpoeng siden 2018.

Dette betyr at rundt 60.000 nye husstander i spredtbygde strøk har fått tilbud om fiber det siste året, slik at nær halvparten av alle husstander utenfor tettbygde strøk nå har tilbud om fiber.

Rapporten viser videre at totalt 98 prosent av landets husstander nå har innendørs 4G-dekning, en økning fra 97 prosent i 2018. I spredtbygde strøk har 88 prosent av husstandene innendørs 4G-dekning mot 86 prosent i 2018.