Ny podkastepisode: God aften, deres Majestet!

Bilde fra podcaststudio med Sveinung Stensland, Margret Hagerup og Tone W. Trøen. Alle stortingspolitikere fra Høyre.
Helsepolitiker Sveinung Stensland (t.v.) og stortingspresident Tone W. Trøen (t.h) er gjester hos stortingsrepresentant Margret Hagerup (i midten) denne uken.
 I denne episoden av #dethunsa får du høre om blant annet slottsmiddagen når Margret Hagerup får besøk av to kollegaer fra Høyre.

Hvert år inviteres stortingsrepresentantene og regjeringen til middag på slottet. Når Deres Majesteter Kongen og Dronningen mottar Stortingets representanter til middag på Slottet, er det som et ledd i en over 100 år gammel tradisjon. Stortingsmiddagen ble innstiftet som fast tradisjon av Kong Haakon fra 1906, men har røtter helt tilbake i unionstiden.

Et herreselskap

Stortingsmiddagen er et tradisjonsrikt arrangement, men noen endringer gjenspeiler utviklingen i samfunnet for øvrig: Forsamlingen Kong Haakon talte til i 1906 omfattet kun tre kvinner. Det var Dronning Maud, overhoffmestererinnen og Dronningens hoffrøken. For øvrig besto selskapet av 129 menn. Kvinner med formue fikk begrenset stemmerett og ble valgbare til Stortinget i 1907. Anna Rogstad ble valgt som vararepresentant i 1909, og møtte som første kvinne på Stortinget i 1911. Alminnelig stemmerett for kvinner ble vedtatt i 1913, men det var først i 1921 at Norge fikk sin første faste kvinnelige stortingsrepresentant. Da ble Karen Platou valgt som siste representant for Kristiania

Stadig bredere sammensetning

Ved stortingsmiddagen i 1922 deltok Karen Platou som første kvinnelige representant. På bordplanen sto hun oppført med sivil status, som frøken Karen Platou. Alle de andre representantene betegnes som Sthm. , datidens forkortelse for Stortingsmann. Det er uklart om dette var et uttrykk for høflighet overfor en dame, eller om det skyldtes at man ikke hadde funnet frem til betegnelsen ”representant” i møte med dette nye, moderne fenomen – stortingskvinnen.

I denne episoden av #dethunsa snakker vi mer om dette, sammen med to kollegaer i Høyre. Den ene er nummer to etter kongen. Lurer du på hvem det er? 
 
Lytt til dethunsa! 

Episode 35: God aften, deres Majestet!