Nå blir det enklere å få barn mellom studier og jobb

Erna Solberg sammen med et par som akkurat har fått barn.
Erna Solberg på besøk hos Katrine og Joakim Ramse i Bergen. Katrine måtte ta en pause i studiene sine da de fikk barn for å opptjene rett til foreldrepenger.
Nå vil personer i overgangen mellom studier og jobb får foreldrestipend hvis de får barn. 

- Mennesker som får barn mellom studier og jobb faller i dag mellom to stoler. De har ikke rett til foreldrestipend fra Lånekassen, og mange har heller ikke opptjent rett til foreldrepenger hos en arbeidsgiver. Nå gjør vi noe med dette, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. 

Foreslår endringer for å gjøre det enklere å få barn mellom studier og jobb

I statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å endre reglene for foreldrestipend gjennom Lånekassen. Vi foreslår at mennesker som enten får barn i opptil 7 måneder etter fullført grad eller like før de avlegger en grad nå kan få foreldrestipend. 

- Vi vet at det ofte kan ta tid å finne en jobb etter studiene og det er heller ikke lett å komme høygravid å søke jobb. Jeg håper at de som er i et parforhold og som ønsker å få barn, nå tør å gjøre det fordi de vet at det finnes ordninger som kan gi dem økonomisk sikkerhet, sier Solberg.

Dette betyr at de som blir foreldre i overgangen mellom studier og jobb kan få maksimalt 148 000 kroner i foreldrestipend og forsørgerstipend over en periode på 49 uker. 

I dag er det kun mulig å få foreldrestipend gjennom Lånekassen i den perioden hvor du er student. Det betyr at dette er en utvidelse sammenlignet med dagens ordning. Forsørgerstipendet skal behovsprøves mot egen og ektefelle eller samboers inntekt.