Økonomer gir regjeringen terningkast 6 for budsjettet

Norske økonomer gir regjeringens budsjett toppkarakter.
Norske økonomer gir regjeringens budsjett toppkarakter. Foto Hans Kristian Thorbjørnsen
Regjeringens budsjett for 2020 får toppkarakter av økonomer Dagens Næringsliv har spurt.

Dagens Næringsliv har spurt 10 av landets fremste makroøkonomer om å gi sin vurdering av statsbudsjettet for 2020 som ble lagt frem i Stortinget på mandag. To av disse gir terningkast seks.

- Budsjettet er etter vårt syn svært godt tilpasset situasjonen i norsk økonomi, sier Jeanette Strøm Fjære, makroøkonom i DNB Markets.

Regjeringen legger opp til å bruke 243,6 milliarder kroner neste år, eller 2,6 prosent av oljefondet, altså godt under de tre prosentene handlingsregelen gir anledning til å bruke.

- De bruker mindre enn handlingsregelen og tar foten av gasspedalen med negativ budsjettimpuls. Det er ikke langt unna et drømmescenario. Regjeringen evner å justere oljepengebruken til farten i norsk økonomi, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SR-bank til avisen.

Godt tilpasset budsjett

Godt tilpasset bruk av oljepenger er gjennomgangstonen blant økonomene. Dette betyr at det er rom for «å gi mer gass» dersom den økonomiske situasjonen gjør det nødvendig. Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1-gruppen gir budsjettet en femmer på terningen, og trekker også frem at regjeringen foretar enkelte kutt.

- Det er positivt av de kutter i noen velferdsgoder for å sikre velferdsstatens bærekraft over tid, sier hun.

To av de 10 økonomene ga 6 på terningen, fem ga terningkast 5, to ga terningkast 4 og én ga en 3-er.