Vil bruke droner for å sikre mobildekningen ved kriser

Drone i lufta med pakke. Nikolai Astrup innfelt
Regjeringen vil bruke ny teknologi - for eksempel droner - til å sikre mobildekningen i krisesituasjoner
Regjeringen vil bruke ny teknologi - for eksempel droner - til å sikre mobildekningen i krisesituasjoner

I forrige uke ble Jølster rammet av et forferdelig ras. Ikke bare ble mennesker, hus og veier rammet - mobildekningen forsvant også.

–Vi kan bare tenke oss hvordan det var å ikke nå frem til sine kjære når de trengte det som mest, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup. 

Når dekningen er nede, kan det være vanskelig å nå frem med personellet og utstyret som skal til for å få dekningen tilbake. I dag er det lastebiler som kommer med mobile basestasjoner for å få opp telefonnettet. Til tross for at Telenor stod klar med mannskap, kom de seg ikke inn i området fordi veien var stengt. 

–Når du står midt i en krise uten kommunikasjonsmuligheter, oppleves krisen mange ganger verre, fortsetter Astrup

Ved å vurdere nye tekniske løsninger kan vi få midlertidige kommunikasjonslinjer raskere på plass. Da kan vi øke oppetiden på mobilnettet. På den måten kan vi også redusere konsekvensene av alvorlige naturhendelser, som den vi så i Jølster sist uke. 

Det har vært utført noen tester med droner som midlertidige basestasjoner av Verizon og AT&T i USA.  Studenter ved Universitetet i Tromsø har i samarbeid med blant annet Telenor Svalbard og Sysselmannen også gjort tester av kommunikasjonsutstyr båret av droner på Svalbard.

Droner kan enklere komme til områder i den type hendelser. Da kan mobilnettet komme raskere opp og gjøre at folk kan komme i kontakt med sin kjære langt raskere. Derfor vil regjeringen nå se på om vi kan bruke ny teknologi - for eksempel droner - til å sikre mobildekningen! 

–Vi må gjøre alt vi kan for å sørge for gode kommunikasjonssystemer slik at folk kan kommunisere når de trenger det som mest, avslutter Astrup.