Asheim om livet som ny statsråd: – Ganske overveldende og kaotisk

Halvfigur av Henrik Asheim, Høyres finanspolitiske talsperson.
Henrik Asheim er Norges nye minister for høyere utdanning og forskning. På fritiden elsker han å se skrekkfilm. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Da Henrik Asheim skulle stemme for første gang, stemte han Høyre først og fremst på grunn av den gode skolepolitikken. Nå er han blitt statsråd i Kunnskapsdepartementet og skal sørge for god studentpolitikk og at ingen skal gå ut på dato i norsk arbeidsliv. 
– Det stiller store krav til utdanningssektoren vår når stadig flere trenger faglig påfyll gjennom livet, men også i arbeidslivet. Det gjelder særlig de som står utenfor arbeidslivet og trenger å få grunnleggende ferdigheter på plass, men også de som er ferdig utdannet og i jobb, men som opplever at digitaliseringen og samfunnsendringer gjør at de ønsker og trenger litt ekstra påfyll, sier Henrik Asheim, som nylig ble Norges nye forsknings- og høyere utdanningsminister. 

Han tar over ministerposten etter Iselin Nybø fra Venstre. Hun er nå ny næringsminister etter ny statsrådkabal ble lagt som konsekvens av at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering. 

Mye å sette seg inn i

Asheim har tidligere vært vikarierende Kunnskapsminister for Torbjørn Røe Isaksen, men det er første gang han selv har blitt utnevnt til statsråd. 

– Akkurat nå er det ganske overveldende og kaotisk med veldig mange ting jeg skal få satt meg inn i og få oversikt over. Men det er også en helt fantastisk mulighet til å få ting gjort til det beste for dem vi jobber for, altså det norske folk, sier han. 

Falt for skolepolitikken

Asheim kommer fra Bærum og har studert retorikk, kommunikasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI. 

Hans politiske engasjement startet egentlig «litt tilfeldig», ifølge han selv. 

– Jeg stemte på Høyre da jeg fikk stemmerett i 2001. Da gikk jeg i klasse med en jente som var aktiv i Unge Høyre og hun klarte å overbevise meg om å melde meg inn. Etter første medlemsmøte ballet det på seg med stadig mer engasjement for Høyres politikk, forteller han. 


Det var først og fremst Høyres skolepolitikk Bærumsmannen falt for da han skulle stemme for første gang. 

– En god skole lærer alle elever grunnleggende ferdigheter, gir dem motivasjon gjennom både tillit og krav, og mestrer å løfte alle elever. Det er helt avgjørende for at hver enkelt elev skal ha like muligheter til å nå sine drømmer og mål, sier han. 

Har grepet mulighetene

Etter Henrik Asheim kunne stemte for første gang ved stortingsvalget i 2001, meldte han seg inn i Unge Høyre. Han ble senere leder av Bærum Unge Høyre, Akershus Unge Høyre og medlem av Akershus fylkesting og kommunestyret i Bærum. 

– Jeg har grepet de mulighetene som har dukket opp og gjort så godt jeg kan der jeg er. Politikk er hardt arbeid: Jeg har lært hvor viktig det er å kunne sakene sine og lytte til motargumenter, sier han. 

I 2013 ble Henrik Asheim valgt inn på Stortinget for Akershus. I løpet av årene på Stortinget har han vært medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen og finanskomiteen, som han også har ledet de siste to årene. 

I tillegg har han, sammen med Høyreprofilene Tina Bru og Peter Frølich, laget podkasten «Stortingsrestauranten». I podkasten får lytterne bli med bak kulissene i norsk politikk. 

Peter Christian Frølich, Tina Bru og Henrik Asheim. Her fra innspilling av podkasten Stortingsrestauranten.

PODKAST: Peter Frølich, Tina Bru og Henrik Asheim står bak podkasten ”Stortingsrestauranten”. Podkasten tar lytterne med bak kulissene i norsk politikk. 
Foto: Høyre

Kompetanse- og studentpolitikk

Før Henrik Asheim ble politiker på heltid, jobbet han to år i bemanningsselskapet Adecco. 

–  I tillegg har jeg jobbet i klesbutikk og i skolefritidsordningen knyttet til barneskolen jeg selv gikk på, sier han. 


Som statsråd vil Asheim fokusere særlig på alt som må gjøres for at ingen mennesker skal gå ut på dato i Norge. 

– Og så kommer jeg til å jobbe hardt for at studentene skal få enda bedre oppfølging og en utdanning som er relevant for det arbeidslivet de skal ut i. Da må arbeidslivet kobles tettere på sektor for høyere utdanning, sier han. 


– I mars kommer regjeringen med en stortingsmelding om kompetansepolitikk som heter «Lære hele livet». Vi kommer også med en stortingsmelding som handler om hvordan vi kan hjelpe enda flere studenter med å reise på utveksling til andre land. I en stadig mer globalisert verden er det en fantastisk mulighet å få tatt deler av studiet utenfor Norges grenser, legger han til. 

Henrik i syden. Her sammen med gode venner.

FERIE: Fritiden liker Henrik Asheim å tilbringe sammen med gode venner. Her er han på ferie sammen med blant andre olje- og energiminister Tina Bru. Asheim og Bru er gode venner, også utenfor politikken. Foto: Privat

Asheim forteller at livet som politiker er altoppslukende og går utover et sosialt liv. Når han først har ledig tid, liker han å tilbringe den sammen med venner, lage god mat og prate om alt annet enn politikk. 

–  Og så elsker jeg å se på skrekkfilm, sier han. 

Henrik Asheim sammen med brødrene sine.

FAMILIE: Henrik  Asheim sammen med brødrene sine, Anders og Petter.
Foto: Privat