Bli bedre kjent med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland

Portrett av Linda Hofstad Helleland. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Linda Hofstad Helleland er Norges nye disktriks- og digitaliseringsminister. Hun tror Høyres ideer og løsninger gjør at Norge kan bli enda bedre, uansett hvor man bor i vårt langstrakte land. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Linda Hofstad Helleland kommer fra en bygd i Sør-Trøndelag, heier på Rosenborg og har jobbet i lokalt helsevesen. Nå er hun distrikts- og digitaliseringsminister, hvor hun skal sørge for at regjeringen gjør det mulig å leve gode liv med enkle tjenester, også på bygda. 

–Digitalisering er nøkkelen til at folk kan leve enkle og trygge liv på bygda. Samfunnet er i utvikling, og da må vi være optimister og utvikle løsningene for fremtiden, sier Linda Hofstad Helleland.

Kompetanse til distrikts-Norge

Helleland kom nylig tilbake i regjering etter å ha vært Stortingsrepresentant og sittet i næringskomiteen den siste tiden. 

–Jeg trivdes veldig godt på Stortinget, hvor jeg fikk jobbe med næringspolitikk. Jeg besøkte ca. 200 bedriftsledere rundt om i hele landet, alt fra stor-industri til gründerloft. Det er fantastisk å møte mennesker som tør å satse og utvikle det vi skal leve av i fremtiden, sier Helleland.

Nå har hun fått ansvaret for distrikts- og regionalpolitikken i Norge, og det er særlig én utfordring hun ser:

–Vi har en aldrende befolkning, særlig i distriktene. Det er ofte de gamle som blir boende og de yngre som flytter bort. Alt for få ungdommer velger å bli og jobbe i distriktene. Det blir viktig å koble næringslivet og utdanningsinstitusjonene bedre sammen, sånn at bedriftene får den kompetansen de trenger der de trenger den, sier Helleland. 

Besøke lokalsamfunn

Som distrikts- og digitaliseringsminister kommer Helleland til å reise rundt i landet og snakke med lokalbefolkning og lokalpolitikere.

–Etter seks år med Erna Solberg som statsminister er det rekordlav arbeidsledighet og optimisme i store deler av landet. Vi skal fortsette satsingen på utdanning, samferdsel og lavere skatter/avgifter som gir folk bedre jobbmuligheter, og sikre at næringsliv får tilgang på nødvendig arbeidskraft. Vi skal fortsatt gi distriktene muligheten til å satse, skape jobber og god velferd som hele Norge får glede av. Vi kan selvsagt bli bedre, derfor skal jeg lytte til alle bidrag som vil være med på å løfte distrikts-Norge. 

–På min første dag på jobb tok jeg flyet til Nord-Norge. Jeg snakket med folk som bor på kysten, om hva som gjør at folk bor og vil fortsette å bo der. Blant annet besøkte jeg ordføreren i Bø i Vesterålen, som er kreativ til å fremme tiltak for å snu befolkningsnedgangen.

Helleland kommer selv fra et lite sted, nemlig bygda Klæbu i Sør-Trøndelag. Etter nyttår ble Klæbu slått sammen med Trondheim.

–Det er en drøm jeg aldri hadde trodd skulle gå i oppfyllelse. Selv om identiteten min er knyttet til bygda mi, så er jeg sikker på at sammenslåingen var bra. Jeg tror at de som bor i Klæbu nå vil oppleve bedre kvalitet og kompetanse i skolen og helsetjenestene. 

Linda Hofstad Helleland i kjeledress.

PÅ TUR: Linda synes det er fantastisk å reise rundt i Norge og besøke mennesker og bedrifter. Her på bedriftsbesøk. Foto: Privat. 

Engasjert i fotball

Helleland har utdanning innen statsvitenskap fra NTNU, og er gift med Trond Helleland som er parlamentarisk leder i Høyre. Sammen har de to gutter på 11 og 13 år. 

–Guttene har dessverre ikke blitt Rosenborg-supportere, selv om jeg har prøvd alt. Jeg spilte alltid rosenborgsanger i bil da de var små, og tok de med på Lerkendal for å se kamp. Men da minstemann satt ved siden av Petter Northug og buet på Rosenborg da de skåret, skjønte jeg at løpet var kjørt. 


Mens hun følger Rosenborg i tykt og tynt, er resten av familien Strømsgodset-supportere. Gutta spiller for Godset og Trond stiller på dugnad. Og mens hun velger svart og hvitt, går de i blått. Det er ikke den verste fargen, sier hun og ler. 

Jobbet i lokalt helsevesen

Før Helleland for alvor startet i politikken, hadde hun ulike jobber ved siden av studiene og engasjementet i Unge Høyre. Blant annet har hun vært vaskehjelp på et rehabiliteringssenter, jobbet på sykehjem i Klæbu, og senere også som pleieassistent på Radiumhospitalet. 

–Jeg har lært mye fra de jobbene. Da oppdaget jeg hvor viktig det er med faglærte, ettersom jeg selv var ufaglært. Det å jobbe i helse- og omsorgssektoren er et krevende yrke. Jeg beundrer alle som jobber for at pasienter skal få et verdig tilbud, sier Helleland.
 

Ville gjøre verden bedre 

Det var også i løpet av tenårene at Linda Hofstad Helleland sitt engasjementet for politikk ble tent. 

–Jeg hadde et engasjement for å gjøre verden til et bedre sted å leve, og det er fortsatt grunnen til at jeg er politiker i dag. Jeg tror Høyres ideer og løsninger gjør at Norge kan bli enda bedre, uansett hvor man bor i vårt langstrakte land. 

Linda Hofstad Helleland ute i frisk luft.

Foto: Privat.