Helseminister Bent Høie: – Man har alltid et ønske om å gjøre mer enn man kan

Helseminister og 2. nestleder i Høyre, Bent Høie. Her ute foran en bygning i Oslo.
Helseminister Bent Høie synes det er et privilegium å få jobbe med helse- og omsorgspolitikk. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Bent Høie er utdannet innen internasjonal hotelledelse, men havnet raskt i politikken på heltid. Nå er han norgeshistoriens lengstsittende helseminister og skal jobbe med rusreformen og «Leve hele livet» i tiden fremover. 
– Det er mye som er utfordrende ved å ha ansvaret for landets helsepolitikk, men det vanskeligste er at man alltid har et ønske om å gjøre mer enn det som er mulig å få til. Det gjelder også for de som jobber i helsetjenestene: Det å si nei til folk som virkelig ønsker og har tro på en type behandling for eksempel, det er vanskelig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. 

Pakkeforløp for kreftpasienter

Høie har vært helse- og omsorgsminister helt siden Høyre gikk inn i regjering i 2013. 

– Det har vært utrolig kjekt. Det er et privilegium å jobbe med et område som betyr så mye for så mange mennesker. Jeg er så takknemlig for å ha fått den muligheten, sier han. 

Når man har vært helse- og omsorgsminister i så mange år, er det vanskelig å velge hvilke saker som har satt ekstra spor, men Høie har likevel noen tanker om det:

– Det å få innføre pakkeforløp for kreftpasienter har betydd mye, og nå også rusreformen. Det bygger opp om vår visjon om pasientenes behov: om tryggheten og forutsigbarheten man trenger som syk, sier han. 

Glad i friluftsliv

Bent Høie kommer fra Randaberg, som ligger nord for Stavanger. Det er denne storbyen i Rogaland som har vært – og er – hjemmet hans. Der bor han sammen med Dag Terje, som han har vært gift med i snart 20 år. 

– Friluftsliv er vår store lidenskap utenom jobb. Vi liker å gå på tur både sommer og vinter, og er spesielt glad i området hvor vi har hytte, nemlig Bjerkreim i Rogaland, forteller Høie. 

UT PÅ TUR: Når helse- og omsorgsminister Bent Høie ikke jobber med helsepolitikk, liker han å være på tur i friluft sammen med ektemannen Dag Terje Klarp Solvang.

Politikk og hotell

Helseminister Bent Høie er utdannet innen internasjonal hotelledelse og studerte ved Norsk hotellhøgskole. Det var likevel politikken som ble fremtiden for han: 

– Et liv i politikken er ikke noe man kan planlegge. Jeg begynte ganske tidlig med politikk på heltid, så jeg har ikke jobbet så mye utenfor. Bare litt på hotell, forteller Høie.

Bent Høie ble nemlig aktiv i politikken da han begynte på videregående skole.  

Startet opp lokallag

– Det var spesielt skolepolitikk som interesserte meg. Ved skolevalget i 1987 gikk jeg rundt til de ulike partiene og spurte hva de mente om ulike saker. Da fant jeg ut at jeg var mest enig med Høyre og meldte meg inn i Unge Høyre, sier han. 

På det tidspunktet fantes det ikke et aktivt Unge Høyre i Randaberg. Bent Høie ble derfor spurt om å starte opp et lokallag, og gjorde det. 

– Jeg ble veldig engasjert. Det var et fantastisk ungdomsmiljø å komme inn i. Mange av mine beste venner er fra den tiden, forteller han. 
Kvalitetsløft for eldre


Siden hadde han en rekke verv i Stavanger og Rogaland, og kom inn som stortingsrepresentant i år 2000. Selv om Bent Høie meldte seg inn i partiet på grunn av skolepolitikk, er det helsepolitikk han har jobbet mest med. 

– Det å få gjennomføre Høyres helsepolitikk har vært – og er – kjempekjekt. 

– Nå holder jeg på med mye viktig. Det ene er å få gjennomført rusreformen, og så er det å lykkes med reformen «Leve hele livet», som skal være et kvalitetsløft for eldre. Det er en viktig sak fordi vi ser at mange eldre opplever svikt i tilbud, ensomhet, blir underernært og feilmedisinert. 

Helseminister Bent Høie på sykehusbesøk.

Foto: Høyre