Rekordmange får tilbud om studieplass

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim kan melde om flere studieplasser og kvalifiserte søkere i 2020.
Aldri før har så mange søkt høyere utdanning og fått tilbud om studieplass ved et universitet eller en høyskole som i 2020.

Flere studieplasser 

I år har 108 000 potensielle studenter fått tilbud om studieplass ved norske universiteter og høyskoler. Det er 8 000 flere enn året før.  
 
– Nå kan over hundre tusen fremtidige studenter glede seg over å skulle ta steget inn i studielivet, kanskje for aller første gang. Det er godt nytt. Kompetanse blir det viktigste drivstoffet for både offentlig og privat sektor i årene som kommer,  sier forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim. 
 

Flere kvalifiserte søkere  

I tillegg til at flere har søkt om studieplasser er det også flere kvalifiserte søkere. Av de nesten 150 000 søkerne er over 90 prosent kvalifiserte for opptak til minst ett studium, og over halvparten har kommet inn på sitt førstevalg, viser tallene fra Samordna opptak.

– På sikt vil næringslivet, sykehusene og skolene våre motta horder av dyktige og kunnskapsrike mennesker. Det er ikke bare bra for den enkelte som får en kvalitetsutdanning, men også for samfunnet som får tilgang på dyktige lærere, sykepleiere og teknologer sier Asheim.  

For å møte den store etterspørselen har regjeringen bevilget 4 000 nye studieplasser. 

 – Disse tallene viser to ting vi burde være særlig glade for. Mange ser verdien av utdanning og mange bruker tiden utenfor arbeidslivet til å fylle på med kompetanse. Norge blir aldri billigst på pris, men vi kan bli best på kvalitet. Denne satsingen bidrar til nettopp det, sier Asheim.