Stormberg-gründer om hvorfor han valgte Høyre

Steinar J. Olsen nytt medlem av sentralstyret
Det kommer nok ikke som en overraskelse at Stormberg-gründer Steinar J. Olsen er glad i å være ute og liker å gå på tur når han har fri.
Under Høyres landsmøte 2020 ble Steinar J. Olsen valgt som nytt medlem av sentralstyret i Høyre. 
– Jeg er glad og ydmyk for at landsmøtet fulgte opp valgkomiteens enstemmige innstilling, sier Steinar J. Olsen.

Samfunnsengasjert familiemann og gründer

Han er født og oppvokst i Kristiansand, er gift og har tre barn. En voksen og to tenåringer. Når han blir spurt om å beskrive seg selv, sier han at han først og fremst er en familiemann.

– Jeg bruker mye tid sammen med familien og barna, og har vært foreldrekontakt i idretten i mer enn 15 år. Det er givende å bidra i idretten som frivillig. Det er viktige fellesskapsarenaer for mestring, integrering og inkludering.

Sistnevnte er også noe Steinar har et sterkt engasjement for i sitt daglige virke. Han har drevet egen virksomhet siden han var 16 år gammel, og er eier og gründer av turtøykonsernet Stormberg.

– Da vi startet opp, hadde vi lite ressurser til å ta et aktivt samfunnsansvar, men vi visste allerede fra oppstarten at vi kunne utgjøre en forskjell for noen ved å rekruttere mennesker som ofte sliter med å få innpass på arbeidsmarkedet. Det har vi nå gjort i over 20 år, så det å «skape mer og inkludere flere» er en målsetting jeg stiller meg helhjertet bak, forteller han.

Stormberg-gründeren har mottatt flere priser for sitt arbeid med samfunnsansvar og inkludering i arbeidslivet, blant annet prisen Årets ildsjel fra Etisk Handel Norge i 2012. 

Ble aktiv i lokalpolitikken

Samfunnsengasjementet har han alltid kjent på.

– Jeg er glad i å arbeide med ting som jeg opplever som meningsfulle, sier han.

Da Steinar gikk på ungdomsskolen, begynte han å bli interessert i politikk, og han skrev sitt første leserinnlegg i 8. klasse.

– Noe av det gøyeste på videregående skole var skolevalg. Den viktigste saken for meg var miljøvern, og jeg stemte Venstre ved skolevalg. Men da jeg var 19 år og skulle stemme på ordentlig for første gang, skjønte jeg at jeg ikke bare kunne stemme på bakgrunn av det jeg hadde hørt om på skolevalg og lest om i media. Så jeg ringte til Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet, og spurte om å få tilsendt partiprogrammene. De ble lest fra perm til perm, forteller Steinar, som konkluderte med at Høyre var riktig parti for han den gang og hvert valg siden.

Frihet, ansvar og klima

Steinar J. Olsen engasjerte seg i Høyre allerede som 19-åring. Da han var 21 år, ble han valgt inn i kommunestyret i Kristiansand. Etter åtte år i formannskap og bystyret, og en periode som leder av helse- og sosialstyret, valgte han å takke nei til gjenvalg. Han var blitt far for første gang og hadde nettopp etablert Stormberg.

– Grunnen til at valget falt på Høyre var fordi Høyre setter enkeltmennesket i sentrum. Byråkrati og vårt offentlige tjenestetilbud er til for den enkelte og ikke motsatt. Jeg er opptatt av den individuelle friheten og den enkeltes ansvar. Det å ta vare på seg selv når man kan og samtidig ta sin del av ansvaret for samfunnet rundt seg, bidrar til et sterkt, felles sikkerhetsnett, sier han.

Det var ikke bare på skolevalgene at Steinar engasjerte seg for miljø og klima, det er noe han engasjerer seg i fortsatt. Han har vært medlem av klimarådet til de fire siste Klima- og miljøministrene, og mener at Høyre har den beste klimapolitikken.

– Høyres klimapolitikk er ikke basert på lettvinte paroler og onelinere. Høyre er et parti som også innenfor klima og miljø er opptatt av å levere resultater. Børge Brende er en av de dyktigste miljøvernministrene vi har hatt, og Høyre har mye å være stolt over når det kommer til å ta vare på miljø og klima, sier han.

– Vi må sørge for at vi har et trygt og godt sikkerhetsnett i Norge også i fremtiden. Da må vi ha et næringsliv som blomstrer og er bærekraftig, og satse på grønn vekst, legger Steinar til.

Den offentlige debatten

Et annet tema Steinar J. Olsen engasjerer seg i er ytringsfrihet og det å legge til rette for et tryggere ordskifte. Han mener det er bekymringsverdig at undersøkelser viser at en stor andel lokalpolitikere har opplevd hatefulle ytringer, hets og trakasseringer.

– Når til og med mer enn 40 prosent av våre folkevalgte synes det er vanskelig å delta i den offentlige debatten på grunn av trusler og hatprat, kan man bare tenke seg hvor vanskelig det er for mange unge å si hva de mener i det offentlige rom. Vi må bidra til at flere våger å delta i den offentlige debatten uten at de blir hetset og truet, sier Steinar J. Olsen, som også er med i ytringsfrihetskommisjonen.

Alt dette tar han med seg inn som medlem av Høyres sentralstyre.