10 millioner ekstra til hjelpetelefoner for selvmordsforebygging

Helseminister Bent Høie.
Øker bevilgningene til hjelpetelefoner. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Regjeringen styrker hjelpetelefonene til Mental Helse og Kirkens SOS med 10 millioner kroner ekstra. 
Dette skjer på bakgrunn av den økte pågangen på hjelpetelefoner for selvmordsforebygging den siste tiden.

- Jeg er veldig glad for den innsatsen som både frivillige og ansatte legger ned i våre ulike hjelpetelefoner og chat-tjenester. For mange er det en trygghet å vite at noen er der for å lytte når det trengs. Hjelpetelefonene melder at de ikke får svart alle som ringer inn, derfor ønsker vi nå å styrke dette tilbudet, sier helseminister og Høyre-nestleder Bent Høie.
 

Bevilgningen fra staten til Mental Helse sin hjelpetelefon øker dermed til totalt 24,8 millioner kroner, mens bevilgningen til Kirkens SOS øker til 25 millioner kroner.

Oppdatert informasjon 

I tillegg har helseministeren bedt Helsedirektoratet så raskt som mulig om å gå ut med ny og oppdatert informasjon om hvor folk som har selvmordstanker, eller som er bekymret for andre, kan søke hjelp.  

Det er veldig viktig at alle vet at de kan få hjelp mange steder. Både kommunen, spesialisthelsetjenesten og ideelle aktører vil stille opp og hjelpe de som trenger det. 

- For å hindre at mennesker tar sitt eget liv, må vi sørge for at de som sliter får hjelp når de trenger det. Derfor vil vi nå synliggjøre ytterligere hvor man kan få hjelp. Det kan være å ringe legevakten på telefon 116 117, en hjelpetelefon, eller å kontakte fastlegen sin. Det er hjelp å få, sier Høie. 

Ny handlingsplan for forebygging av selvmord 

Regjeringen arbeider også med en ny handlingsplan for forebygging av selvmord. Høie forteller at målet med den nye planen skal være kunnskapsbasert og vil ta utgangspunkt i hva vi vet har effekt. 

Høie forteller at den nye handlingsplanen vil komme i løpet av 2020.