Torbjørn Røe Isaksen vil bryte den onde sirkelen: – Flere må ut i arbeid

Torbjørn Røe Isaksen på talerstolen på Høyres landsmøte 2018
Torbjørn Røe Isaksen er landets nye arbeids- og sosialminister etter rokaden i regjeringen. Foto: Tomas Moss, www.icu.no
Torbjørn Røe Isaksen går fra næringsminister til arbeids- og sosialminister. Han heier på ærlig arbeid og ønsker å ta skurkene i arbeidslivet.

– Jeg er opptatt av at vi skal få flere unge bort fra utenforskap og over i jobb, sier Torbjørn Røe Isaksen, som er Norges nye arbeids- og sosialminister. 

Hans forgjenger er Høyres Anniken Hauglie. 

Tredje statsrådpost

Torbjørn Røe Isaksen har vært statsråd under hele Solberg-regjeringen. Først som Kunnskapsminister fra 2013 til 2018, så næringsminister fra 2018 til 2020. Men nå har han ansvar for politikken knyttet til arbeidsmarked, arbeidsmiljø, pensjoner og velferd. 

– Det er alltid interessant å få et nytt departement, sier han.


Torbjørn Røe Isaksen er oppvokst i Porsgrunn i Telemark. 

– Vi har et lite hus der, men bor i Oslo til hverdags, forteller han. 


Han er gift med Henriette fra Krødsherad og sammen har de en baby og to barn på 5 og 7 år. 

Norsk medlemskap i EU

Torbjørn Røe Isaksen kjente et voksende engasjement for politikk da Norge skulle stemme ja eller nei til EU-medlemskap i 1994: 

– Jeg fikk informasjon fra alle partier fra Rødt til Frp, men Høyre var det partiet som passet best. Jeg snuste også på Unge Venstre, men de var mot Kongehuset. Da var det selvfølgelig uaktuelt, forteller han. 

Statsviter og journalist

Samfunnsengasjementet førte han videre til Universitetet i Oslo, hvor han tok en mastergrad i statsvitenskap. Videre jobbet han en stund som journalist og lærervikar, men gikk raskt inn i politikken. 

– Internasjonal politikk, og særlig fattigdomsproblemene i verden, har engasjert meg mest, sier han. 

Torbjørn Røe Isaksen ble aktiv i Unge Høyre i 1990-årene og har hatt flere lederverv i ungdomspartiet. Han ble så innvalgt på Stortinget i 2009, hvor han har sittet i arbeids- og sosialkomiteen.

Vil bryte ond sirkel

– Jeg skrev en bok i 2012 som het Den onde sirkelen. Da hadde jeg sittet i arbeids- og sosialkomiteen i fire år. Den oppsummerer ganske godt hva som er det store problemet vårt: Noen mennesker fanges i en ond sirkel som gjør at fattigdom og utenforskap går i arv fra generasjon til generasjon. Den sirkelen må vi bryte, sier han. 

Det er en av problemstillingene arbeids- og sosialministeren vil prioritere fremover. 

– Og så må vi ta skurkene i arbeidslivet og heie på ærlig arbeid.

Gjennom sin politiske karriere har Torbjørn Røe Isaksen skrevet en rekke bøker. Han er selv også glad i å lese, så noe av den ledige tiden går med til det. 

– På fritiden prøver jeg også å få tid til å være sammen med venner og benytte meg av kulturtilbudene i Oslo.