Linda Hofstad Helleland vil ha mindre byråkrati i næringslivet

Linda Hofstad Helleland. Foto.
Leder av Høyres programkomite, Linda Hofstad Helleland, vil ha en forenklingsreform som skal gjøre det lettere å skape og drive norske arbeidsplasser.
Leder av Høyres programkomite, Linda Hofstad Helleland, vil ha mindre byråkrati i næringslivet. Nå foreslår hun en forenklingsreform.

Foran landsmøtet neste vår jobber programkomiteen til Høyre med å utarbeide ny politikk som kan ende i partiprogrammet. Ett av forslagene er en næringslivsnemd som skal komme med forslag til forenklinger av regelverket. 

- Det er for mye byråkrati i Norge. Det gjør det vanskeligere for folk å starte egen bedrift. Slik kan vi ikke ha det. Vi foreslår derfor en forenklingsreform som skal gjøre det lettere å skape og drive norske arbeidsplasser, forteller Helleland.

Nemd etter dansk modell 

Hun forklarer at forslaget er inspirert av en dansk modell, hvor regjeringen henter innspill på regler som hindrer næringsutvikling.
 
- I samarbeid med LO, NHO og representanter fra små og mellomstore bedrifter i hele landet ønsker jeg en gjennomgang av eksisterende regelverk, og fjerne reguleringer som anses unødvendige. Vi vil etablere et eget forenklingspanel etter dansk modell, sier Helleland. 

Hun forklarer at hensikten er at bedrifter, enkeltpersoner og organisasjoner kan sende inn forslag til regler, rapporteringskrav og reguleringer de mener bør fjernes eller endres. Disse vurderes av panelet, sammensatt av partene i arbeidslivet.
 
- Jeg ønsker gründerspirene, i små og mellomstore bedrifter i hele landet. Det er disse forenklingsreformen sikter seg mot, og det er disse jeg ønsker å høre fra og jobbe med, forklarer Helleland.

Vil gjøre det lettere for bedriftene 

Målet med næringslivsnemden er å senke terskelen for folk å starte egne bedrifter og skape arbeidsplasser i Norge.
 
- Det skal bli enda lettere å etablere, ekspandere og drive selskaper. Dette er utrolig viktig for veien ut av koronakrisen. Ikke minst også for å redusere arbeidsledigheten i tiden fremover, presiserer Helleland.
 
Forslaget, som kommer fra Høyres programkomité, er ikke endelig. Det er ett av flere nye forslag som kan havne i partiets partiprogram under neste vårs landsmøte.