Langtidsledige får hjelp av regjeringen
Regjeringen forsterker oppfølging til arbeidssøkere som har gått arbeidsledig lenge.
Et viktig tiltak er å sørge for 500 ekstra tiltaksplasser i måneden for å motvirke langtidsledighet.
– Ledigheten går ned og er lavere enn på samme tid i fjor. De fleste er arbeidssøkere i relativt kort tid, men vi ser også at det er noen flere som går arbeidsledige lenge. Vi intensiverer derfor oppfølgingen for de som har vært ledige lengst og styrker sjansene deres til å komme i jobb igjen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Totalt er den nye satsingen mot langtidsledighet i revidert nasjonalbudsjett på 57,1 millioner kroner.
Langtidsledige
Arbeidsledige som har meldt seg til NAV har hele tiden mulighet til oppfølging. Samtidig kommer flere i jobb når dagpengeperioden nærmer seg slutten. For å understøtte denne effekten, vil regjeringen forsterke oppfølgingen av arbeidssøkere som fortsatt står uten jobb når det gjenstår ca. seks måneder av dagpengeperioden.
Personellressursene i Arbeids- og velferdsetaten styrkes med 18,6 mill. kroner til oppfølgingen.
Den intensiverte oppfølgingen kan for eksempel være hyppigere oppfølgingssamtaler, hjelp til jobbmatching, jobbsøkingsaktiviteter, veiledning i flyttestøtte, informasjon om inntektssikring og andre tiltak med sikte på overgang til arbeid.
500 flere tiltaksplasser
Arbeidsmarkedstiltak vil fortsatt kunne være et av flere aktuelle virkemidler for å gi overgang til arbeid. Regjeringen foreslår å øke tilbudet av arbeidsmarkedstiltak med 500 plasser i gjennomsnitt i 2. halvår 2017. Plassene vil gi opplæring og utdanning for å kvalifisere ledige og personer med nedsatt arbeidsevne, og bidra til at færre havner i risikogruppen for lang ledighet.
– Å bli gående ledig lenge er alvorlig for den enkelte og for samfunnet. Vi må unngå at langtidsledige ender på utsiden av arbeidslivet selv etter at arbeidsmarkedet er blitt bedre. Regjeringen følger utviklingen nøye og setter inn målrettede tiltak, sier statsråden.
Styrkingen medfører en økning i bevilgningen med 35 mill. kroner. I tillegg styrkes personellressurser i Arbeids- og velferdsetaten med 3,5 mill. kroner.
Fakta:
I 2016 var det om lag 11. 800 personer som hadde gått ut hele dagpengeperioden mot 11.700 personer i 2015. I 2012 hadde 23 prosent av de arbeidsledige vært ledig i mer enn seks måneder. I 2016 var tallet steget til 26 prosent. Det er særlig i fylkene hvor oljenedturen har vært hardest (Rogaland, Hordaland) at langtidsledigheten har økt.