Arbeiderpartiet sprer usanne påstander i Facebook-video
Arbeiderpartiet publiserte 20. juni 2017 en video på Facebook som sprer 10 usanne påstander om Høyres politikk. Her kan du lese gjennomgangen vår.
Her kan du se videoen fra Arbeiderpartiet:
Vår gjennomgang av Arbeiderpartiets 10 påstander viser at de enten er direkte feil, delvis feil eller svært misvisende.
1. Økte forskjeller
Dette er en svært misvisende påstand. SSB har rapportert om svakt økende ulikhet over tid, også da Arbeiderpartiet styrte landet. Trenden skyldes i følge forskere, blant annet, økt asylinnvandring til Norge. SSB mener for øvrig det ikke er grunnlag for å si at regjeringens politikk har ført til økte forskjeller. Det vil alltid være forskjell mellom mennesker som er nye i Norge og står uten jobb og alle med jobb. Her er det viktig å sørge for god integrering, at alle asylinnvandrere får jobb og dermed kan bidra tilbake til fellesskapet.Når det gjelder skattenivået sørger regjeringen for at alle med vanlig arbeidsinntekt betaler mindre skatt. Skattesatsen for vanlig personinntekt og bedrifter har blitt redusert fra 28 % da regjeringen tok over i 2013, til 24 % i år. Satsen skal helt ned til 23 %. For en vanlig barnefamilie betyr det over 8000 kroner mindre i skatt i løpet av et år. Vi er ganske sikre på at disse ekstra midlene betyr noe for tusenvis av familier i Norge. En gjennomsnittlig lønnsmottaker har fått skattelette på 5000 kroner i året. I tillegg har vi fjernet arveavgiften som gjør at vanlige mennesker kan få arve hus, eiendeler og familiebedrifter fra sine nærmeste, uten å måtte betale skatt for det. Hoveddelen av regjeringens skattelettelser har gått til vanlige arbeidere som betaler inntektsskatt. Arbeiderpartiet var selv var med på skatteforliket i Stortinget og stemte sammen med regjeringen for lavere inntektsskatt.
2. Svekket arbeidsmiljøloven med flere midlertidige stillinger
Dette er beviselig feil. Høyre mener hovedregelen i norsk arbeidsliv skal være fast ansettelse. I noen tilfeller kan det være behov for midlertidige stillinger i bedriftene. For eksempel for bedrifter i oppstartfasen og bedrifter som ønsker å satse på andre områder. Arbeidsmiljøloven slik den var, gjorde disse satsingene vanskelige. Regjeringen gjennomførte derfor noen små oppmykninger og justeringer i arbeidsmiljøloven. Endringene skulle også gjøre det lettere å få en fot inn i arbeidslivet for de gruppene som står utenfor. Andelen midlertidige ansatte har falt gjennom hele 90-tallet og tidlig 2000-tallet. Den har nå stabilisert seg rundt 8-9 % og en Fafo-rapport konkluderte med at andelen midlertidige ansatte ikke hadde økt som følge av regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven.
3. Skaper ikke arbeidsplasser
Dette er en beviselig feil påstand. For det første skaper ikke politikerne arbeidsplasser. Det er det bedriftene og gründerne som gjør. I løpet av perioden fikk vi det kraftigste fallet i oljeprisen siden finanskrisen. Dette førte til en stor økning i arbeidsledigheten i petroleumssektoren som nå er på vei ned. Under Høyres tid i regjering har det blitt skapt 60.000 arbeidsplasser i norske bedrifter og antallet sysselsatte har økt.4. Beredskap og hemmelighold
Dette er ikke en riktig påstand. Beslutningen er tatt av Forsvarsdepartementet på bakgrunn av faglige vurderinger i henhold til sikkerhetsloven om hva som kan skade norske interesser. Bak avgjørelsen ligger det en faglig vurdering i departementet om at opplysningene kan være skadelig for rikets sikkerhet dersom de offentliggjøres. Politikere bør ikke og skal ikke overprøve slike faglige vurderinger.
5. Kutt i sykehusbudsjettene
Dette er en beviselig feil påstand. Vi har økt sykehusbudsjettene hvert eneste år i regjering. Totalt er sykehusbudsjettene økt med 8,7 milliarder kroner i denne perioden. Det har gitt flere behandlede pasienter, raskere behandling og færre i helsekø. Når sykehusene i løpet av to år økte antall behandlinger med over en million, folk gjennomsnittlig får behandling to uker før, slik at køen har gått ned med 70 000 siden Høyre og FrP tok over regjeringskontorene, så må vi si oss fornøyd med resultatene som flinke folk i sykehusene får til.6. Kutt i 600 lærerstillinger
Dette er en beviselig feil påstand. Det har blitt flere, ikke færre lærere i skolen. Stillingene Arbeiderpartiet viser til var et prøveprosjekt som bare skulle vare i fire år og som nådde målet når Høyre inntok Kunnskapsdepartementet. Prøveprosjektet evalueres nå og den første rapporten viste ikke økt læringsutbytte hos elevene. Regjeringen har også sammen med KrF og Venstre har gitt penger til å ansette 1800 lærere i 1.-4. klasse. Det gjør vi for å styrke satsingen på tidlig innsats. Forskning viser at det er bedre å gi hjelp til elever som sliter, tidlig i skoleløpet, heller enn å reparere sent. Vi registrerer at Arbeiderpartiet ikke er like opptatt av tidlig innsats i skolen og at de ikke ønsker å føre en kunnskapsbasert skolepolitikk.7. Kutt i barnetillegget for uføre, multihandikappede, uføre og kroniske syke
Dette er misvisende påstand. Stortinget vedtok at man ikke skulle få utbetalt mer enn maks 95 % av tidligere inntekt i samlet uføretrygd og barnetillegg, i stedet for dagens behovsprøvde ordning. Endringen skulle innfases over tre år. Dette skjedde som et ledd i omleggingen av uføretrygd etter Uførereformen. Det behovsprøvde barnetillegget ga dårlige insentiver til å prøve seg i arbeidslivet. Det opplevdes som urettferdig og bidro ikke til å få flere tilbake i arbeid. Det opplevdes som urimelig at de som mottar uføretrygd skal få utbetalt et høyere barnetillegg enn de som forsøker å komme tilbake til arbeidslivet.
Et betydelig høyere barnetillegg i uføreordningen enn for arbeidsavklaringspenger (AAP) kan medvirke til et ønske om raskere overgang til uføretrygd. Hovedtyngden av uføre kommer fra ordningen med arbeidsavklaringspenger, hvor det er et standardisert tillegg på 7020,- per barn. Det regjeringen gjennomførte var å ha et standardisert barnetillegg for alle barn, enten foreldrene mottar arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd.
Det var Arbeiderpartiet som igangsatte arbeidet med Uførereformen i 2011. Reformen kom fordi det er behov for å få flere i arbeid og fordi det skulle være enklere å kombinere trygd og arbeid. Et bredt flertall i Stortinget stilte seg bak reformen. Arbeiderpartiet burde ta ansvar for reformen de igangsatte og som vi gjennomførte.
Når det gjelder multihandikappede, uføre og kronisk syke, er det beviselig feil at regjeringen kutter til disse gruppene. Regjeringen har i sine budsjetter sørget for at flere pasienter får hjelp og behandling. Dette har ført til at færre står i kø for behandling, særlig innen rus og psykiatri. Regjeringen har innført en ny pleiepengeordning for å gi større fleksibilitet og flere foreldre muligheten til å passe på syke barn. Dette betyr 140 millioner kroner mer til denne utsatte gruppen fra høsten. Årlig bevilgning deretter vil være 560 millioner kroner.
I det siste budsjettet ligger det over 4 milliarder kroner til sosiale tiltak som skal hjelpe de aller svakeste i samfunnet. Og hvis vi skal fremheve en sak så er det at døvblinde får bedre mulighet til fritidsaktivitet. De døvblinde er en liten og sårbar gruppe som står i fare for å oppleve isolasjon dersom de ikke får god nok bistand til å dekke sitt kommunikasjonsbehov. Derfor bør vi ta et større ansvar for dem. I tillegg kan vi nevne at regjeringen har styrket helsestasjonene, fått på plass en tilskuddsordning for kommunepsykologer og innført fritt behandlingsvalg. Fritt behandlingsvalg vil for eksempel gi jenter som sliter med anoreksi og andre spiseforstyrrelser raskere og bedre hjelp. Vi registrerer at Arbeiderpartiet ikke ønsker dette.
Regjeringen gjør også mange andre grep. Her kan du lese mer om de sosiale satsingene i statsbudsjettet.
8. Likestilling i revers
Dette er en feil påstand. Likestillings- og diskrimineringsreglene var tidligere vanskelig tilgjengelig for de fleste og hjemlet i fire ulike lover. Den nye likestillingsloven erstatter de fire lovene med én felles lov. Det vil ikke svekke vernet som er i dag. I stedet vil det gi et mer enhetlig vern enn tidligere og sikre like god beskyttelse som før. Med alle reglene samlet i én lov vil regelverket bli enklere å håndheve. Mange opplever at de blir utsatt for diskriminering på flere grunnlag. Én felles lov vil gjøre det enklere å se diskrimineringsgrunnlagene i sammenheng. Regjeringen har også ønsket å styrke håndhevingen på diskrimineringsområdet. Vi har derfor satt i gang et arbeid med å se på organiseringen for at oppfølgingen skal bli bedre.Når det gjelder fedrekvoten (pappapermen) i foreldrepermisjonen er det riktig at regjeringen har senket andelen avsatt til far fra 14 til 10 uker. Vi mener det i større grad bør være opp til den enkelte familie å avgjøre hvordan fordelingen av permisjonstiden skal være og ikke myndighetene. Det er familiene som kjenner sin livssituasjon best.. Samtidig mener vi det er viktig at far også tar ut foreldrepermisjon og tilbringer tid med barnet. Vi beholder derfor mesteparten av fedrekvoten (pappapermen).
Regjeringen har styrket kontantstøtten ved å øke støtten til 7500 kr per måned. Kontantstøtten er viktig for foreldre som ønsker å tilbringe mer tid med barna. Vi mener det er god familiepolitikk og vil la det være opp til foreldrene om de ønsker å sende barna i barnehage eller være hjemme med barna, de første leveårene.
Når det gjelder barnehagene er dette feil. Høyre har sammen med FrP, Venstre og KrF tvert imot sørget for billigere eller gratis barnehage for de som tjener minst. Dette gjøres gjennom to ordninger. Vi har innført gratis kjernetid i barnehagen for lavinntektsfamilier. Dette betyr at tre-, fire- og femåringer har rett til 20 timer i uken med gratis barnehage. Dette har gitt over 10.000 barn rett til billigere barnehage. Samarbeidspartiene har også innført en moderasjonsordning som gjør barnehage billigere for familier med lav inntekt. Lavere foreldrebetaling sikrer at ingen familier betaler mer enn seks prosent av inntekten sin for en barnehageplass. Begge disse tiltakene gjør barnehage mer tilgjengelig for familier med lav inntekt og sikrer at flere barn får muligheten til en god start i barnehage.
I tillegg til dette har vi også utvidet retten til barnehageplass to ganger denne perioden. I 2016 utvidet vi retten til barnehage for barn som er født i september og oktober. I år utvidet vi videre til barn født i november. Det har medført at flere 1000 barn får rett til barnehageplass med Høyre i regjering.
9. Salg av Norge
Dette er en beviselig feil påstand. Høyre og regjeringen driver ikke med salg av Norge. Arbeiderpartiet mener salg av Norge er det samme som å selge seg ned i noen statlige eide selskaper. Likevel sørget Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen for å selge seg ut eller ned i flere selskaper enn de borgerlige har gjort på like mange år.10. Reservasjonsmulighet for fastleger
Dette er beviselig feil. Hverken Høyre eller FrP ønsker å innføre en reservasjonsmulighet for fastleger om henvisning til abort. Forslaget ble fremmet som et ledd i forhandlingene med KrF etter valget. Da KrF trakk sin støtte til forslaget, falt grunnlaget for en slik reservasjonsmulighet bort, ettersom Høyre ikke ønsket å innføre en slik mulighet i utgangspunktet.
Avslutningsvis synes vi det er leit at Arbeiderpartiet følger opp tidligere Ap-nestleder og statsråd Helga Pedersens oppfordring om at «det er viktig å bidra til sverting av regjeringen». Vi vil heller ha en anstendig og ordentlig debatt om partienes politikk og løsningene vi har for å gjøre Norge enda bedre.
Bli med i Team Erna!
Vil du ha fire nye år med Erna Solberg som statsminister? Da kan du bli medlem i Høyre, eller bli med i Team Erna her.