Arkivert artikkel

Forsøpling av havet: Suksess for innsamling av gamle og herreløse fritidsbåter

Innsamlingsordningen for kasserte fritidsbåter har vært en stor suksess. Over 20.000 båter har blitt levert inn. Det er en gladnyhet for både klima og miljø.

Høyres stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle er fornøyd med ordningen. Resultatet er mindre forsøpling og mindre forurensning av farlige stoffer i naturen.
-Det er fint at vi har fått etablert en ordning som fungerer så godt. Målet for ordningen har vært å stimulere til innlevering av kasserte fritidsbåter, og 20 000 båter på 2 år er svært bra, sier Høyres stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle. Og legger til:

-Dette er en del av regjeringens kamp mot havforsøpling. Søppel i havet er til stor skade for dyreliv, planteliv og for klimaet, og fritidsbåter er årsaken til mye plast i havet. Vi ser at det å få levert inn mange flere båter bidrar til å redusere dette problemet.

Mindre forurensning

Ordningen fører til mindre forurensning og at antall kasserte og herreløse båter som forsøpler naturen reduseres. I tillegg blir mengden skadelige stoffer og mikroplast mindre, samtidig som treverk og annet plastmaterialet i båtene kan gjenvinnes eller brennes og lage energi.

-Høyres ambisjon er at Norge skal være helt i front i kampen mot marin forsøpling. Derfor gjør vi det enklere for deg som båteier å søke tilskudd og derfor utvider vi ordninger fra og med 2020, fortsetter Westgaard-Halle.

Kort om ordningen

Tilskuddsordningene for kasserte fritidsbåter startet opp 1. oktober 2017 og gjelder for båter inntil 15 meter. Hvis du har levert båten din kan du søke Miljødirektoratet om en vrakpant på 1000 kroner per båt.

Hensikten med ordningene er å redusere havforsøpling, en av vår tids største miljøutfordringer.

Ordningen blir ofte omtalt som en vrakpant, men er egentlig et rent tilskudd. Cirka 33 prosent går til gjenvinning.

Les mer om hvordan du kan få utbetalt vrakpant her.

Ditt nærmeste mottak kan du finne på dette kartet.