Kjære veteraner, takk for innsatsen
Under Forsvarets kjerneverdier respekt, ansvar og mot har de stått for noe større enn seg selv, nemlig viljen til å bidra til en tryggere verden. I dag hedrer vi de over 100 000 norske kvinner og menn som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner.
Innlegget ble først publisert i Dagbladet.
Siden 1945 har vi markert Frigjøringsdagen 8. mai, da fem års kamp for frihet og selvstendighet ble kronet med seier. Denne dagen minnes vi alle som kjempet for Norge under den andre verdenskrig, og de som ofret sine liv i kampen mot overmakten den gangen.
Da, som nå, var Norge en sjøfartsnasjon. Det går en ubrutt linje fra de første krigsseilerne til dagens fregatter i fredens tjeneste. Enten det er oppdrag i Adenbukten eller i arbeid med å fjerne kjemiske stridsmidler fra Syria. Og som flaggskip i NATOs stående maritime styrke.
8. mai er også Veterandagen. Vi hedrer derfor alle som har reist ut i norsk uniform helt frem til vår egen tid. De som har reist ut for å bidra til noe som er større, nemlig å bidra til vår og andres fred og frihet. De som har satt landet sitt og oppdraget sitt foran familie, venner og det trygge livet her hjemme i Norge.
Tjeneste i internasjonale operasjoner kan innebære betydelige utfordringer og stor personlig risiko.
Mange har betalt den aller høyeste prisen. De reiser ut på vegne av oss alle. Gjennom mange tiår har norske menn og kvinner tjenestegjort med det norske flagget på skulderen. De bidrar til at Norge tar sin del av det internasjonale ansvaret. Nordmenn i utenlandske operasjoner nyter stor respekt for sin dyktighet, og derfor er deres deltakelse også ønsket av våre allierte. Veteranene fortjener vår anerkjennelse og respekt for jobben de har gjort.
I år markerer vi særlig de som dro ut i FN-tjeneste i Libanon. UNIFIL-bidraget er et av de største bidragene Norge har hatt i internasjonale operasjoner. Over 22 000 nordmenn tjenestegjorde i perioden 1978–1998.
Det var et krevende oppdrag. For mange ble det en tøffere tjeneste enn de hadde forventet. Og mange fikk ikke den støtten de trengte etter endt tjeneste. Mye har blitt gjort siden den gang, men vi bør stadig arbeide for å bli enda bedre.
I lang tid gjorde vi ikke nok for veteranene våre. Skal vi bli bedre, er første steg anerkjennelsen av innsatsen de har lagt ned. Først da kan vi sørge for et bedre ettervern.
Å tjenestegjøre for Norge i kriger og konflikter er hardt og krevende. For mange forandrer det livet. For noen gjør det livet mer krevende, fysisk eller psykisk. Nettopp derfor er veterandagen ekstra viktig. Å hedre veteranene på en verdig måte er første steg for en god i ivaretakelse når soldatene vender hjem.
Samfunnet anerkjenner i større grad enn før verdien av veteranenes innsats og kompetanse. De møtes i dag med mer kunnskap og bedre forståelse enn før hvis de blir nødt til å oppsøke det sivile hjelpeapparatet.
I 2018 er det ti år siden man begynte å ta grep for å forbedre anerkjennelsen og ivaretakelsen av soldatene og personellet. Siden den gang er mye gjort. Treningen og forberedelsene før man reiser ut i internasjonale operasjoner er bedre enn før. Veteraner ivaretas bedre etter endt tjeneste i Forsvaret. Alle veteraner får nå et års oppfølging. Veterantjenesten er en etablert del av Forsvarets organisasjon, og veteransenteret på Bæreia tilbyr hjelp, støtte og har fagpersonell med betydelig kompetanse på veteraner.
Veteranpolitikken er en hjertesak for regjeringen. Likevel er vi ikke i mål. De neste årene skal vi gjøre enda mer. Derfor er oppfølgingsplanen «I tjeneste for Norge» forlenget i ytterligere to år.
Regjeringen vil sørge for helsemessig kartlegging av veteranene to, seks og ti år etter tjenesten. Vi vil øke innsatsen i kommunene, og vurderer å gi Fylkesmannen i oppgave å koordinere dette arbeidet.
Vi har gjort fremskritt i arbeidet med å synliggjøre veteranenes kompetanse overfor arbeidsgivere i sivil sektor. Dette vil gjøre det lettere å søke jobb etter endt tjeneste.
De siste ti årene har vi sett betydelige forbedringer i måten vi hedrer og ivaretar soldater som vender hjem. Anerkjennelsen i sivilsamfunnet av at de har ervervet seg kompetanse og erfaringer som er verdifulle i en rekke yrker har vokst.
Likevel kan vi ikke slå oss til ro med innsatsen som er gjort. Og enkle grep kan ha stor betydning for måten vi ivaretar våre veteraner. Ombudsmannen for Forsvaret har for eksempel ønsket at også ansvaret for veteraner kommer tydelig frem av instruksen for Forsvarets ombudsmannsnemnd.
Det er regjeringen enig i. Derfor har vi nylig tatt initiativ til å endre instruksen slik at ansvaret for veteranene blir spesifikt omtalt. Det vil sikre deres rettigheter ytterligere.
Gratulerer med dagen til alle dere som har tjenestegjort for Norge. For fred, frihet og en tryggere verden.
Med anerkjennelse og respekt.