Arkivert artikkel

Ap-lederen bløffer

Andelen av befolkningen som er i jobb har falt siden 2008, og den falt mest da Arbeiderpartiet styrte. Stikk i strid med det Jonas Gahr Støre påstår.

I dag kom NAV med nye ledighetstall. For femte måned på rad falt ledigheten, nå til 2,8 prosent. Dette føyer seg inn i et lengre bilde, hvor også ledigheten målt hos SSB har falt kraftig siden i fjor sommer. I takt med stadig flere positive tall, har Arbeiderpartiet, LO og de rødgrønne skiftet fokus fra ledighet til sysselsettingsandel. Det til tross for at det i følge økonominestor Steinar Juel er mindre egnet til å sammenligne ulike regjeringers politikk.

– Siden arbeidsledigheten faller, har Ap og Jonas Gahr Støre i stedet begynt å snakke om sysselsetting. Når de later som om fallet i sysselsettingen startet under denne regjeringen, så er jeg nødt til å påpeke at det største fallet kom på Aps vakt, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til DN i dag.

To- tredjedeler av fallet skjedde under Støre

Hun viser til at to- tredjedeler av fallet i sysselsettingsandelen siden 2008 skjedde mens de rødgrønne styrte. Dette var før Norge måtte stri med en oljenedtur, som har hatt vesentlige mer alvorlige konsekvenser for norsk økonomi enn finanskrisen. F.eks. falt oljeinvesteringene 7 ganger mer nå, sammenlignet med i 2008.

– Hovedtyngden av fallet skjedde før oljekrisen og før denne regjeringen tok over. Derfor er det et tankekors at Arbeiderpartiet først nå har våknet, sa Hauglie til DN, som mener at Høyre har vært opptatt av dette lenge.

Sysselsettingsgraden i Norge
Figur 1 ANDELEN I ARBEID FALT MER UNDER STØRE ENN UNDER ERNA

Halvparten av fallet forklares av flere eldre og innvandrere

Når man hører Støre tale, får man fort inntrykk av at utviklingen i sysselsettingsandelen påvirkes av politiske vedtak alene. Slik er det ikke. Om lag halvparten av nedgangen i sysselsettingsandelen skyldes at vi blir flere eldre, og at vi har langt flere innvandrere i befolkningen. Og som de fleste vet arbeider både eldre og innvandrere i mindre grad enn befolkningen for øvrig.

Faktisk er det slik at eldre i større grad arbeider i dag enn da de rødgrønne styrte, viser ferske tall fra Perspektivmeldingen. Med andre ord virker politikken. Utfordringen er at det blir flere eldre, men det kan neppe komme som en overraskelse på Arbeiderpartiet.

Flere står lengre i jobb
Figur 2 FLERE STÅR LENGRE I JOBB

Politikk for flere i arbeid

Høyre går til valg på å skape flere jobber. Det henger tett sammen med vår næringspolitikk. På den nylig utgitte Vestlandsindeksen blir bedriftene spurt om hva politikerne bør gjøre for å skape vekst. Svaret bør være nedslående for Arbeiderpartiet:

  • 31 % svarte veier og samferdsel
  • 26 % svarte lavere skatter og avgifter
  • 26 % svarte kunnskap og FoU

Suksesskriterier for næringslivet
Figur 3 Hva bør regjeringen gjøre for å sikre din bedrift suksess?

Høyre er nå i gang med en billiardsatsing på samferdsel gjennom den nye nasjonale transportplanen. AP skal samarbeide med miljøpartier som vil stoppe veibyggingen. Høyre har senket skatter og avgifter for bedrifter og lønnsmottakere med 21 milliarder kroner. Arbeiderpartiet vil øke skattene! Høyre satser 7,6 milliarder kroner hvert år på næringsrettet forskning og innovasjon. Resultatet er at næringslivet forsker 25 prosent mer nå enn da Støre satt i regjering.

Dette er tiltak som bedriftene mener virker, og som over tid vil skape flere jobber. En økt skatteregning for bedrifter og arbeidstakere, øker risikoen for at en oppgang for norsk økonomi kan snus til nedgang.

Er du på lag med Erna og Høyre? Bli med, da vel! Her kan du bli medlem i Høyre og Team Erna.

Hvorfor fungerer Høyres politikk?

Her kan du lese noen saker som gir deg mer bakgrunn for hvorfor Høyres politikk for flere nye jobber fungerer: