Gunnars ukebrev 15 Mulighetskonferansen og budsjettnemnda for jordbruket

«Fortsatt suksess i markeder med gunstig prisutvikling kan holde norske lønninger høyere enn nivået i nabolandene, tror Dag Aarnes i NHO.»

Så lett og riktig å si, men så utrolig vanskelig i praksis.

Landsmøte
Årets Landsmøte var omskapt og omdøpt til «Mulighetkonferansen». Mange i Høyre har ivret for å ha Landsmøte hvert annet år slik Ap har, fordi et «mellomårslandsmøte» verken skal behandle program eller oppildne til lokalvalgkamp. Det ble nedstemt sist forslaget ble framsatt og da får man gjøre ennå mer ut av mellomårene. 1200 mennesker (ca 1/3 delegater) var på Gardermoen forrige helg! Det er en mektig forsamling å tale til, det skal være sikkert. En skjerm på størrelsen med veggen i en idrettshall, sørget for at alle så godt. Det skal imponerende infrastruktur til for å styre en slik forsamling. Selv må jeg jo kunne si meg fornøyd når ryktene sier at mitt innlegg om ulv er det som er desidert mest sette i opptak og at det førte til mye ettertanke i forsamlingen. Jeg har i hvert fall sjelden fått så mye positiv tilbakemelding på noe innlegg som dette. Det ligger på min FB-side om noen vil se.

Etter landsmøtet har Panama Papers og DnB dominert dagen. Det blir spennende å se hva dette ender i. Bjerke var særdeles offensiv da han la fram sin redegjørelse. Han visste fortsatt ingenting, men vi våknet til overskrifter dagen etterpå om at en rekke konserndirektører jo har sittet i Luxembourg-styret. Statlige bedrifter nyter godt av statens trygge kapital, men da må de også skjønne at det blir krav om åpenhet rundt slike spørsmål. Det gjelder i særdeleshet når forventningene til selskapene på området samfunnsansvar, er så tydelig formulert som i eierskapsmeldingen. Ingen kan si at det ikke har vært formidlet klart og tydelig, også til alle de andre eierne.

Budsjettnemnda for jordbruket?
Budsjettnemnda for jordbruket, selve navnet gir planøkonomiske vibrasjoner, la fram sine tall i går. De er interessante. Ikke bare utvikler inntektene seg sterkt i jordbruket, men det investeres og det produseres mer. Det kan ikke bare forklares med «pent vær» de siste to årene. Det ligger sterke elementer av politikk her. Vi har åpnet litt for at de som ønsker å profesjonalisere seg, drive litt større, ikke skal diskrimineres til døde i støttesystemet. Det gir jo selvfølgelig resultater. Men ennå mer interessant er det kanskje at nedleggingstakten på antall bruk i året, nå flater ut og er vesentlig lavere enn i de rødgrønne årene. Dette svir!

Det er jo en katastrofe for næringens «svovelpredikanter», men da trapper de jammen opp propagandaen. Det er en Ap-varaordfører på Tynset, Sandtrøen, som må være nokså desperat. Jeg var i debatt med han på NrK ho i går. Norsk jordbruk er fortsatt så langt unna markedsliberalismen som vel mulig, men denne Sandtrøen klemte på. Alt var galt og tall som motbeviste det og viste at det meste går bedre enn med de rødgrønne, var for komplisert. Fakta og tall skal ikke blande seg inn i så viktige synserier som hans, nei!

Det brygger altså opp til jordbruksforhandlinger. Da må man ha noe å klage på. Nå er det tydeligvis bare en ting det virkelig kan klages på; De store øker inntektene mer enn de små (og jeg kunne tilføye; Den dyktige gjør det godt. Fy…fy). Dette er selvfølgelig et spørsmål om hva slags jordbruk man tror det er mulig å holde fast på/utvikle. Når budsjettnemndas referansebruk viser at på et bruk med 14 kyr, bruker bonden 221 t/ku og år, mens på et bruk med 55 kyr, bruker bonden 81 t/ku og år, så er det noen stordriftsfordeler her. Presset mot større gårdsbruk er sterkt og nesten like sterkt som tyngdekraften, har jeg sagt. Disse tallene bekrefter det. Det er bare i opposisjon Ap og slike som Sandtrøen slåss i mot dem, de kommer ikke til å gjøre det om de kommer i posisjon! Og, et siste stikk; Selvforsyningen i Norge – uansett hvordan vi måler den – var i fjor høyere enn noen gang siden 2009!

Lokalt
Stange, hva driver dere med? Natasja-saken har gått som følgetong på TV2 denne uken. Den endte med full retrett av barnevernet og det unge ekteparet fikk tvillingene sine tilbake. Men hvordan er det mulig at Stange kommune ikke vil beklage? Hvordan er det mulig at et barnevern har hatt mange møter med jenta uten å stille spørsmål ved om legens diagnose om psykisk utviklingshemming, ikke kan stemme? Hvordan er det mulig å bruke så sterke virkemidler som å troppe opp på sykehuset med politi og frata et ungt ektepar nyfødte tvillinger? Og hvordan er det mulig å unngå å si ordet «unnskyld»? Dette så ikke bra ut, Stange! System foran folk, er dessverre inntrykket som er etterlatt.

God helg!

Mvh

Gunnar