Heidi Nordby Lunde er medlem av Finanskomiteen på stortinget, liker fremveksten av deleøkonomien, og synes nysgjerrighet er viktig for politikere. Hvis du vil vite hva hennes største politiske øyeblikk har vært så langt kan du finne det ut her.

Navn: Heidi Nordby Lunde

Alder: 41

Stilling: Fast møtende vara på Stortinget

Utvalg: Ny sjanse

• Hvilken politiker, levende eller død, har hatt størst innflytelse på deg?

Det er alle jeg «vokste opp» med som ungdomspolitiker i FpU. Man kan ha sine politiske idoler, og jeg kan gjerne nevne Thatcher og Reagan, men jeg tror det er våre nærmeste som påvirker oss mest.

• Hva er den viktigste dyden for en politiker?

Vel. Platon skjelnet mellom fire hoveddyder: visdom, mot, måtehold og rettferdighet. Siden jeg er prinsipielt mot måtehold, og ikke er spesielt vis, så håper jeg at jeg både er modig og rettferdig. Men den viktigste egenskapen jeg synes en politiker kan ha utover det, er å være nysgjerrig på andre mennesker.

• Hva er den største luksusen en politiker kan unne seg?

Velvilje og handlingsrom. Har du det, har du alt som politiker.

• Hva misliker du sterkest med politikken?

Store ord om små ting. Jeg tenker av og til at Stortinget egentlig bare er et kommunestyre i en kommune som tilfeldigvis har funnet olje. Vårt folketall tilsvarer den 15 største byen i Kina. Det setter ting litt i perspektiv.

• Hva er ditt politiske høydepunkt så langt?

Det høres kanskje rart ut, men jeg synes det var utrolig hyggelig at Partiet sendte meg i NRKs Debatten om formuesskatt. Jeg vet jeg er stortingsrepresentant og skal forventes å ta små og store debatter om små og store ting, men blir likevel veldig glad for tilliten. Og så fikk jeg ros av statsministeren på Twitter for et debattinnlegg. Men kontoen for høydepunkt begynner ikke å fylles før jeg faktisk ser resultater av det vi gjør – enten det er å fjerne formuesskatten, skjerpe oppfølging og straff for vold i nære relasjoner eller endre sexkjøpsloven. Et politisk høydepunkt bør jo være noe man har fått gjort for andre, ikke bare oppnådd for seg selv.

• Hvilken samfunnstrend liker du best?

Fremveksten av det vi kaller deleøkonomi, der ressurser og tjenester blir brukt mer bærekraftig og effektivt. Vi leier, låner eller gir bort, i stedet for å eie alt selv. Jeg er spesielt glad i bilkollektiver, som gjør at færre trenger å eie bil og forhåpentligvis reduserer bilbruk til det nødvendigste. Jeg er ikke mot forbruk, men for bedre forbruk!

• Hva ler vi av om 20 år?

Dagens debatter om teknologi. Trenger ikke tyve år på å le av dem. Bare se på en hvilken som helst tv-serie eller film som gjør et stort poeng av noen teknologiske dippedutter, så har vi noe som er smartere, mindre og bedre tilgjengelig bare noen år senere. Med unntak av James Bond, da. Han har alltid de kuleste dippeduttene, og de holder seg godt!

• Når har du helt fri?

Når jeg er ute og reiser med Gubben. Men med mindre jeg er skikkelig forbanna på noe, så er jeg egentlig ganske flink til å logge av ellers også. Tror jeg…