Alle liv er forbundet med risiko

Dette er læresetningen jeg har hatt med meg helt frem i frontallappen i snart 20 år på sykehus og legekontor  Alle liv er forbundet med risiko


Når det kommer til eggdonasjon må innrømme at det har vært betydelig verdipolitisk spenninger internt hos meg selv.

Og som i min yrkeshverdag - så i politikken - jeg brenner for der jeg gjør - for å hjelpe andre og gjøre folka hverdag bedre.

Infertilitet er en medisinsk tilstand - ikke sykdom - likevel bruker betegnelsen «lider av» barnløshet.  Rygg litt på det.

Er det en ting som er helt sikkert - så er det at vi som mennesker er programmert til reproduksjon. Over årene har jeg hatt mange dype samtaler kvinner, enslige og par - og det er ingen tvil hos meg at infertilitet genuint oppleves som en lidelse. Et tap, et savn.

Og for meg har hver av disse samtalene over årene flyttet mitt etiske kompass og endret kurs for hva som er riktig. Det har gjort at jeg har landet på å tillate eggdonasjon nå. Det er det riktige behandlingsvalget.

I år er det 40 år siden Høyres landsmøte stemte for selvbestemmelse abort med 1 stemmes overvekt. Da flytter vi en grense  - sikkert også gammelt teknologisk fremskritt for de som hadde er ufrivillig svangerskap.

Idag, kjære landsmøte. Kan vi gjøre noe med dette. Vi bør flytte en grense i en litt annen retning for hva som er riktig for ufrivillig barnløshet.

I 2018 er dette Sciense -ikke fiction. Men, det må også implementeres mekanismer som hindrer kommersialisering

Og jeg vi avslutte med noen Erna la vekt på i går - i en annen sammenheng - men jeg føler det passer godt her; «alle skal få mulighet til å lykkes med løsninger for den tid vi er i.