Ukenytt fra Frank – uke 27

Det eneste vi kan si med sikkerhet er at valget i Finnmark blir spennende. Jeg er helt sikker på at vi styrker oss frem til valget. Det gjør vi ved å snakke om egen politikk, og ved å vise hvor gode vår politikk er for Finnmark.

En hektisk å spennende uke går nå mot helg. Mandag var jeg i Bergen for å markere den internasjonale Patentdagen. Her holdt jeg en innledning og møtte med medlemmer fra det nasjonale og Europeiske Patentstyret. Det ble også tid til et spennende møte med Universitetet i Bergen om deres prosjekter finansiert med Horisont 2020 midler.

Tirsdag var en hektisk møtedag i Utenriksdepartementet, her ble det også tid til en hyggelig kopp kaffe med ferierende finnmarkinger og nordlendinger som var klare for valgkamp.

Onsdag hadde jeg er svært spennende og givende besøk i Mo i Rana. Her konkurrerte jeg blant annet i filetering av laks med lokalhelten Henrik Johansen – hvis noen lurer så ble det uavgjort. Konkurransen ble bedømt av Asif, daglig leder av Fiskebua. Asif kom til Norge fra Afghanistan for 6 år siden. Siden den gangen har han jobbet seg oppover fra butikkmedarbeider på Prix til å bli daglig leder på Fiskebua. Her serverer han og de ansatte nydelig fiskemat. Asif er et eksempel til etterfølgelse. Turen gikk videre til Mo Industripark fikk jeg en omvisning og vi hadde spennende møter om hvordan klyngen jobber, og hvordan klyngen jobber med Europa og våre nærmeste naboland Sverige og Finland. Grønn industri i verdensklasse er en del av det grønne skiftet, her kan mange lære av Rana.

Torsdag tilbrakte jeg i Lakselv, her besøkte jeg Avisa Sagat, Miniekspressen og deres nye fryseterminal på Banak, jeg spiste lunsj med ordfører Aina Bork, før det ble tid til å dra ut å se på Sea Walken og snuhavnprosjektet. Som oppladning til Midnattsrocken fikk jeg en spennende omvisning på mikrobryggeriet og Antikkhandelen i Lakselv toppet med en velsmakende middag. Dagen var både spennende og givende, kort og godt viste den hvor bra det går i Finnmark.

Midnattsrocken var som alltid en suksess, tross vær og vind så vet vi finnmarkinger å kose oss i godt selskap og med god musikk. Midnattsrocken er en festival som nesten ikke mottar offentlig støtte, alle midlene kommer fra lokalt næringsliv. Det er fremragende.

Mens de fleste har ferie begynner det å nærme seg valgkamp. De første meningsmålingene har allerede kommet. Det eneste vi kan si med sikkerhet er at valget i Finnmark blir spennende. Jeg er helt sikker på at vi styrker oss frem til valget. Det gjør vi ved å snakke om egen politikk, og ved å vise hvor gode vår politikk er for Finnmark. I forrige uke kom nyheten om at differensiert arbeidsgiveravgift for transportsektoren blir gjeninnført mye takket være den jobbe vi har gjort mot EU. Onsdag ble det klart at Finnmark sammen med Oslo er det fylket med størst nedgang i fraværet i den videregående skolen etter at fraværsgrensen ble innført. Gjennom tidlig innsats og masterutdanning med karakterkrav for nye søkere hjelper vi barna våre tidligere enn før. For en knapp måned siden offentliggjorde kunnskapsministeren at en lærer i Finnmark kan få avskrevet inntil hundre og åtti tusen kroner hvis de blir lærere i nord. Det er en gulrot som funker. Vi styrker helsetilbudet ved å bygge nytt sykehus i Kirkenes og ved å styrke tilbudet ved Klinikk Alta. Dette er politikk vi kan være stolt av, dette er politikk som styrker Finnmark, det er denne politikken vi skal ut å fortelle om med et glimt i øyet.

Jeg er helt sikker på at vi vinner valget til høsten hvis vi går ut og møter folk for å snakke om egen politikk.