– Vi kan alle bli lurt en gang, men det må da være lov å lære!

Leder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik svarer på Aps leserinnlegg om trålernes plikter.

I følge Arbeiderpartiet skal altså Per Sandberg «gi bort 80 % av nord-norske ressurser bortimot gratis til trålrederiene» Denne påstanden blir fremmet i et leserinnlegg av Ap med Cecilie Myrseth og Ingalill Olsen i spissen.

La oss håpe hele innlegget beror på manglende forståelse, eller i det minste en bevisst misforståelse. For hvordan kan det ha seg at interesseorganisasjonen til de store aktørene som skal få disse 80 prosentene, tilsvarende 1,2 milliard årlig, ikke ønsker å ta imot disse verdiene?

Da forslaget kom gikk Fiskebåt – tidligere kjent som Fiskebåtredernes forbund – ut mot forslaget om å gi rederiene denne enorme gaven. De hevder Høyre og Frp, med Per Sandberg i spissen er på ville veier. Å gi deres medlemmer enorme verdier vil føre galt av sted. Hva kan ligge bak?

Er det noen som tror Fiskebåt ikke ønsker milliarder til sine egne medlemmer? Tror vi virkelig at disse aktørene takker nei til store torskekvoter, i ren medlidenhet for små fiskerisamfunn i Nord-Norge?

Selvfølgelig er ikke dette tilfelle. Fiskebåtrederne springer til Arbeiderpartiet og sammen går til kamp mot forslaget fra Høyre og Frp, er det fordi forslaget tar fra trålerflåten og gir til kystflåten. De 100 millioner kronene de må gi fra seg, lever de godt med, det kan de derimot ikke hvis 20 prosent av trålkvota skal gå til kystflåten.

Det å snakke om snøen som falt i fjor har sjeldent noe for seg, men å ta lærdom av det kan være klokt. Forslaget fra Høyre og Frp er første gang en faktisk utfordrer aktører som høster store ressurser med svært begrensede ringvirkninger for kystsamfunnene i Nord-Norge.

Fiskebåt vil heller ha tilbake Helga Pedersen, Ingalill og resten av Ap, da vet de hva de får. Sist Ap kom til regjeringsmakt lovet de det samme, men resultatet ble som kjent en ytterligere utvanning av en allerede svak ordning, eller som de selv beskriver det i sitt leserinnlegg: «Vi er enige om at tilbudsplikten er utdatert» før de legger til: «Vi trenger en ny Arbeiderpartiledet regjering og en ny fiskeripolitikk!»

Aps utsagn: «Per, at du tør å ta ressurser fra kysten for å gi de til private trålrederier!», blir for oss som husker tiden da daværende næringsminister Trond Giske hoppet til sengs med Kjell Inge Røkke, på grensen til absurd.


Jo Inge Hesjevik

Leder Finnmark Høyre